Újra sok pénzt "elfüstölt" a magyar állam

Bár az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)januártól gőzerővel elkezdte feltölteni a tavaly év végére ötéves mélypontra apadt állami pénzügyi tartalékokat, de ez a ma közzétett február végi állományi adat alapján egyelőre nem volt túl sikeres. A Magyar Nemzeti Bank statisztikai mérlege szerint ugyanis február végére az állam MNB-nél tartott betéteinek állománya 310 milliárddal 995 milliárd forintra visszaesett.
portfolio.hu, 2014. március 12. szerda, 12:46
Fotó: Napi.hu

Azt hetek óta látjuk a diszkontkincstárjegy- és államkötvény aukciókon, hogy az ÁKK amikor csak tud, a meghirdetett felett fogad el ajánlatokat, hogy ezzel is igyekezzen feltölteni a tavaly év végére drasztikusan leszorított pénzügyi tartalékokat (amelyet azért tett, hogy az év végére minél kisebb legyen a kimutatott államadósság). Ebből arra gyanakodhattunk, hogy az állam pénzügyi tartalékai szépen gyarapodnak is, de a közelmúltban közzétett februári államháztartási hiány egyenleg már elbizonytalanító volt.

Abból ugyanis kiderült, hogy gigantikus, 408 milliárd forintos hiány alakult ki, amellyel az egész évre tervezett pénzforgalmi jellegű áht-deficit közel 50 százaléka összejött. Noha ez még nem ad különösebb aggodalomra okot (máskor is láttunk már ilyet), de a nagy hiány miatt az ÁKK pénzügyi tartalék-visszatöltési erőfeszítése nem tudott egyelőre sikeres lenni. A deficitet ugyanis az ÁKK-nak meg kellett finanszíroznia (ami tartalékcsökkentő hatású).

Amint a költségvetés hagyományosan "orrnehéz" finanszírozási periódusán túl leszünk (várhatóan április-június között), akkor az ÁKK tartalék-visszatöltési erőfeszítései is egyre látványosabb eredményeket fognak hozni.

Az MNB ma közzétett statisztikai mérlege szerint az állam MNB-nél parkoltatott betéteinek állománya 310 milliárddal 995,1 milliárd forintra apadt vissza (tavaly év végén 752 milliárdon járt az állomány). A részletes adatok szerint a forintalapú betétállomány közel 168 milliárddal 411 milliárd forintra, a devizaalapú 142 milliárddal 584 milliárd forintra mérséklődött.

Az állam szűken értelmezett pénzügyi tartalékaihoz számítottuk eddig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban lévő pénzállományt is, de q hajdanán 3000 milliárd forintos alap tavaly év végére teljesen elpárolgott az eszközértékesítések (és az abból történt adósságfinanszírozási műveletek) hatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.12 12:52

a szektás férgek több szinten is rohasztják az országot!!!!!!!! ez csak az egyik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.12 12:50

gigantikus, 408 milliárd forintos hiány alakult ki, amellyel az egész évre tervezett pénzforgalmi jellegű áht-deficit közel 50 százaléka összejött. .....midig így van...,majd szeptember-októberben kell nézni ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html