A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A NeoFM ugyanis azt követően, hogy hétfőn valamennyi munkatársa azonnali hatállyal felmondta a szerződést − s ezt követően egy konzervadást sugárzott −, kedden hajnalban már nem szólalt meg, kedden délután viszont ismét hallható volt. Miközben a rádiónak hétfőtől nem voltak munkatársai, a techika viszont adott volt, az az adásvétel részét képezte. (Úgy tudjuk, hogy a bérelt irodában működő stúdiótechnikát az adósságok miatt jelzálog terheli.) Információink szerint az indulást az tette lehetővé, hogy egy időre sikerült meghosszabbítani az adásvezérlő program licencszerződését, bár a hírek szerint ennek kapcsán is tartozást halmozott fel a rádió.

Vélhetően sikerült egy ehhez a technikához értő munkatársat előkeríteni, akihez csatlakozhatott még egy-két szerkesztő, ugyanis már a szerkesztettség jelei is fellelhetők a műsoron. Az ehhez szükséges zenei adatbázis is az új tulajdonos rendelkezésére áll, de a rádióknak szerzői jogdíjat kell fizetniük az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek, és az előadók, kiadók szervezeteinek a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (Mahasz) és az Előadóművészi Jogvédő Irodának (EJI). Úgy tudjuk, hogy a NeoFM ezekkel szemben százmillió forint adósságot halmozott fel.

Piaci információk szerint a tulajdonos azért vásárolta meg − öt forintért − a rádiót, hogy ennek segítségével promotálja világexpedíciós tervét, illetve az ehhez kapcsolódóan gyerekeknek készülő rajzfilmsorozatot. Ennek kapcsán is kerestük a tulajdonos cég ügyvezetőjét, Medveczky Mihályt.

A hatóságnak is tartozik a rádió. A médiatanács utolsó, július 24-ei tájékoztatása szerint a NeoFM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint, ebből 740 millió forint az elmaradt médiaszolgáltatási díj, 6 millió a frekvenciadíj, plusz 23 millió forintra rúg a kiszabott bírság és kötbér. (Az NMHH Médiatanácsa június 20-án mondta fel a jelentős köztartozást felhalmozó és bankgaranciával sem rendelkező FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését, ám a NeoFM tulajdonosa ezt a döntést bíróságon támadta meg. Az eljárás jelenleg is tart.)