Újra terítéken az egészségügyi bérkérdés

Szerdán ismét a bérekről tárgyalt az egészségügyért felelős államtitkár a érdekvédőkkel - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.
Napi.hu, 2016. december 7. szerda, 14:56
Fotó: Napi.hu

Szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ült az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ), a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ), továbbá a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség és a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) képviselőivel.

Az államtitkárság közleménye szerint az ágazati érdekvédelmi szervezetek képviselői ezúttal is megerősítették, hogy óriási eredménynek tartják a szeptember elsején kezdődött többéves bérfejlesztési program megvalósulását. Ugyanakkor kihangsúlyozták azon korábbi észrevételüket, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum most elfogadott emelése miatt a szakdolgozói bértábla ismét összecsúszhat, s eltűnhet az a jövedelmi különbség, amely a nyáron kötött bérmegállapodás egyik alapja volt.

Az egészségügyért felelős államtitkárság vállalta, hogy elkészíti a szükséges kalkulációkat és továbbítja azt a Nemzetgazdasági Minisztérium felé a gazdasági-műszaki dolgozók tekintetében is.

A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a szakdolgozói kamarai tagdíj átvállalása kapcsán a jövő évben is számíthatnak a munkavállalók a munkáltatókra, az államtitkárság pedig keresi annak lehetőségét, hogy ne csak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában lévő intézményekben dolgozókra terjedjen ki ez a kedvezmény.

A tárgyalás jövőre folytatódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK