Újra tízmilliárdokról döntöttek

Az Országgyűlés kedden a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretébe, hogy az év hátralévő részében is kezelhetőek maradjanak a váratlan események. A változtatással a kormány egyúttal átvállalta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47 milliárd forintos adósságállományát.
Inforádió, MTI, 2015. november 3. kedd, 11:35
Fotó: Napi.hu

A képviselők 112 igen szavazattal, 9 nem ellenében és 26 tartózkodás mellett járultak hozzá a 2015-ös büdzsé átírásához.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a módosítás azért vált szükségessé, mert a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos rendkívüli kormányzati intézkedések kerete, a felmerülő feladatok hatékony megvalósításához pedig további források szükségesek.

A közigazgatást és a rendvédelmi intézményrendszert komoly kihívás elé állítja a tömeges bevándorlás és az illegális határátlépések számának drasztikus növekedése - fejtette ki a tárcavezető, aki szerint a feladatok zökkenőmentes ellátásához, a gyors ügyintézéshez szükséges műszaki és informatikai infrastrukturális feltételek kialakításához, a felkészült személyi állomány biztosításához így többletforrások szükségesek. A törvénymódosítás az azonnali reagálás lehetősége érdekében a Belügyminisztérium költségvetési fejezetében létrehozza a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat, egymilliárd forinttal feltöltve.

A kormány a menekülthelyzet kezelésére eddig két ütemben biztosított forrásokat: egy kormányhatározattal 22,2 milliárd forintot, az ideiglenes biztonsági határzár létrehozásához pedig 6,6 milliárd forintot.

A költségvetési bizottság egy módosító indítványával 25 milliárd forint többlettámogatást biztosít a Modern városok programra, a megyei jogú városokat érintő fejlesztések előkészítésére, illetve idén megvalósuló beruházásainak finanszírozására.

Varga Mihály szerint a növekvő kiadásokat a tervezetthez képest kedvezően alakuló forgalmiadó- és jövedékiadó-bevételek biztosítják. Az adóbevételek emelkedését egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése, másrészt az adófizetési morált javító intézkedések, például az online pénztárgépek bekötése alapozzák meg. A büdzsé módosításában a kiadási és bevételi főösszegek azonos mértékben változnak, vagyis nullszaldósak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem változtatják.

A törvénymódosítás tartalmazza továbbá az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományának átvállalását is. Varga szerint ez azért szükséges, mert a szervezetre jelentős terhet ró a részben az MTVA elődszervezeteinek gazdálkodásához köthető, múltbeli problémákat rendező adósságállomány. A miniszter szerint az MTVA közép- és hosszú lejáratú hiteleinek állam általi átvállalásával a társaság biztosítani tudja a közmédia csatornáin megjelenő tartalmak színvonalát, és maradéktalanul elláthatja a műsorkészítéssel, gyártással kapcsolatos közszolgálati feladatait. A nemzetgazdasági tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy az adósságátvállalás pénzforgalom nélküli ügylet, a magyar költségvetési elszámolásban nem jelenik meg kiadásként és az uniós módszertan szerinti hiányt sem érinti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.03 20:19

@mezga1975:

A legfontosabb a PROPAGANDA.

Semmi nem lehet olyan HATÁSOS,mint a SZÜNTELEN AGYMOSÁS. (Gondolják az agymosottak - tapasztalatból...)

Ez MINDEN PÉNZT MEGÉR!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezga1975, 2015.11.03 15:13

Kár elkölteni 80+47 milliárdot (A törvénymódosítás tartalmazza továbbá az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományának átvállalását) az MTVA-ra ebből a pénzből finanszírozható lenne az összes közintézmény tartozása, beleértve a kórházakat ! Ez a makulátlan múltú és példaértékű munkát végző kormánynak nincs szüksége a saját reklámra mert MINDENKINEK JOBB LETT ! így hiába hazudozik a többi média az emberek érzik hogy milyen NAGYON JÓL ÉLNEK MÉG A KÖZMUNKÁSOK IS NEM HOGY A MINIMÁLBÉRESEK ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html