Újra üzent Amerika a magyar kormánynak

Bár az Egyesült Államok és Magyarország kereskedelmi kapcsolatrendszere egészséges, de az amerikai üzleti körök szerint létezik a korrupció érzete, így ha valaki nem a megfelelő játékszabályok szerint játszik, annak súlyos következményei lehetnek - hívta fel a figyelmet a korrupciós világnapon szervezett Átláccó fesztiválon Colleen Bell, az USÁ budapesti nagykövete.
portfolio.hu, 2015. december 9. szerda, 21:29
Fotó: Napi.hu

A Transparency International Magyarország által szervezett programon a nagykövet hangsúlyozta: éber választópolgárokra, illetve oknyomozó újságírókra, valamint erős civil szervezetekre van szükség ahhoz, hogy a mindenkori hatalom elszámoltatható legyen és kikényszeríthető legyen az átláthatóság.

Szavai szerint enélkül a korrupció a gazdaságra, illetve a társadalomra is káros hatásokat okoz. Úgy fogalmazott:
olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt. A nagykövet szerint a korrupció nagy kihívás Magyarország számára és utalt a World Econonic Forum közelmúltbeli felmérésére. Ez az anyag a Magyarországon érzékelt korrupciós kockázatokat magasra tette, és ezzel kapcsolatban utalt a bevezetőben elmondottakra is.

Többször is elmondta: a transzparencia, a korrupció visszaszorítása a gazdasági fellendülést is segítheti, és pozitív példaként emelte ki az elmúlt hetekben az ukrán határon letartóztatott határőrök tucatjait, illetve a bevezetett online pénztárgép rendszert is. A nagykövet egyúttal sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát is. Ezekkel kapcsolatban elindult egy vizsgálat Brüsszel által is a közelmúltban a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat, illetve a beszerzési szerződések terén zajló külön vizsgálat mellett.

Előadásának további fontos üzenete:

  • Nekem Barack Obama amerikai elnök a főnököm, aki több fórumon is leszögezte, hogy a korrupciót tartja az egyik legfontosabb problémának világszerte, ami emberek tömegeinek életére nyomja rá a bélyegét, elnyomja őket és korlátozza a szabadságukat.
  • Ha a kormányok elszámoltathatók, illetve visszaszorítjuk a korrupciót, az segíti a gazdasági prosperitást, így tehát a korrupció elleni küzdelem gazdaságpolitikai szempontból is fontos.
  • Fontos hangsúlyozni, hogy vagy az elfogadható üzleti szabályok szerint játssza valaki a játékot, vagy súlyos következményei lehetnek ennek.
  • Az egyes személyeknek, szervezeteknek való kedvezményezés, kivételezés rontja a beruházásokat és a gazdasági növekedést és ezt a problémakört jelentősnek látták a felmérésben részt vevő cégek a WEF anyaga szerint.
  • A korrupciós érzet rontja az üzleti klímát, a gazdasági kilátásokat és a kereskedelmet és előfordulhat, hogy a cégek inkább nem fektetnek be az adott országban.
  • A korrupció nemzetbiztonsági kérdés is, mert nemcsak a gazdasági növekedést rontja, hanem bosszantja is az embereket amiatt, hogy az általuk megválasztott emberek, illetve az ellenőrzési hatóságok nem látják el a munkájukat.
  • A terroristák részben korrupciós, részben elrabolt anyagiakból finanszírozzák magukat.
  • Pozitív példaként említette, hogy 15 magyar határőrt tartóztattak le az elmúlt hetekben az ukrán határoknál, illetve a Magyarországon amerikai segítséggel működő rendészeti akadémia jelentőségét is, ahol jelzése szerint a korrupció elleni küzdelem szakembereit is képzik.
  • Kiemelte az átláthatóság témakörében azt is, hogy legyenek megismerhetők a paksi erőmű-beruházással kapcsolatos szerződések.
  • Romániában a független korrupcióellenes ügyészség jó példát mutatott arra, hogy milyen erőteljes lépéseket is lehet tenni. A DNA kormánytagok, bírók és ügyészek, közigazgatási vezetők tucatjai ellen indított eljárást az elmúlt években. Az egyik legnagyobb figyelmet kapott ilyen eset volt a közelmúltból az, hogy a román miniszterelnök ellen is indult egy ilyen eljárás és részben emiatt, részben egyéb fejlemények (több tucat halálos áldozattal járó diszkótűz) miatt mondott le ősszel Victor Ponta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teleobjektiv, 2015.12.09 22:20

Nem ez az amerikai hölgy szerezte a nagyköveti állást azzal, hogy sokmillió dollárt fizetett Obamának?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.09 21:47

Plusz 10% Orbánnak, a Fidesznek, pedig már kezdett volna felébredni a birka nép.... kezdek rájönni, hogy ezt direkt csinálják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html