Újraindult a Santiago de Chile-i magyar nagykövetség

Martonyi János külügyminiszter chilei hivatalos látogatása során újranyitotta a Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget - adta hírül a szaktárca.
Napi.hu, 2014. január 7. kedd, 08:22
Fotó: Napi.hu

A megnyitót megelőzően Martonyi kollégájával, Alfredo Moreno Charme-val folytatott megbeszélés során köszönetet mondott a chilei kormánynak, amiért az a magyar nagykövetség 2009-es bezárása ellenére is fenntartotta budapesti képviseletét. A magyar kormány a globális külpolitikai nyitás keretében a latin-amerikai térségre megnövekedett figyelmet fordít, ennek keretében erősíteni kívánja a térség országaival a gazdasági, tudományos és oktatási együttműködést.

A felsőoktatási kapcsolatok erősítését szolgálja a magyar kormány chilei fél számára is felajánlott Stipendium Hungaricum programja - írta a külügyi tárca.

Moreno Charme az oktatási együttműködés erősítése mellett szorgalmazta a két állam fiatal polgárai számára a másik országban munkavállalási célú ideiglenes tartózkodást lehetővé tevő megállapodás megkötését is. A magyar fél támogatását kérte továbbá az EU és Chile közötti társulási megállapodás modernizációjához is.

Jorge Pizarro Soto szenátusi elnök ismertette a 2014 márciusában hivatalba lépő új balközép chilei kormány terveit. Edmundo Eluchans Urenda képviselőházi elnök jelezte, hogy vezetésével rövidesen törvényhozói delegáció látogat Budapestre a parlamenti kapcsolatok erősítése céljából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.07 11:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html