Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megnyitót megelőzően Martonyi kollégájával, Alfredo Moreno Charme-val folytatott megbeszélés során köszönetet mondott a chilei kormánynak, amiért az a magyar nagykövetség 2009-es bezárása ellenére is fenntartotta budapesti képviseletét. A magyar kormány a globális külpolitikai nyitás keretében a latin-amerikai térségre megnövekedett figyelmet fordít, ennek keretében erősíteni kívánja a térség országaival a gazdasági, tudományos és oktatási együttműködést.

A felsőoktatási kapcsolatok erősítését szolgálja a magyar kormány chilei fél számára is felajánlott Stipendium Hungaricum programja - írta a külügyi tárca.

Moreno Charme az oktatási együttműködés erősítése mellett szorgalmazta a két állam fiatal polgárai számára a másik országban munkavállalási célú ideiglenes tartózkodást lehetővé tevő megállapodás megkötését is. A magyar fél támogatását kérte továbbá az EU és Chile közötti társulási megállapodás modernizációjához is.

Jorge Pizarro Soto szenátusi elnök ismertette a 2014 márciusában hivatalba lépő új balközép chilei kormány terveit. Edmundo Eluchans Urenda képviselőházi elnök jelezte, hogy vezetésével rövidesen törvényhozói delegáció látogat Budapestre a parlamenti kapcsolatok erősítése céljából.