Folyamatosan napirenden van az újságírói kamara létrehozásának kérdése - ezt válaszolta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás Akadémia korábbi kommunikációs főnöke, amikor az ATV arról kérdezte, hogy ősszel napirendre tűzik-e a kamaráról szóló javaslat megvitatását.

A kamara létrehozásának lényege, hogy a nagyobb médiumoknál, lapoknál, tévénél, rádiónál internetes portáloknál csak kamarai tagok dolgozhatnának. Az ATV által megkérdezettek közül többen is jónak látnák, ha már ősszel elkészülne az újságírói kamaráról a törvényi szabályozás.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége úgy látja, hogy nem kényszertagságon alapuló, kormányzati kézi vezérléssel működtetett sajtókamarára van szükség, hanem arra, hogy az Orbán-kormány és a kormányközeli média hajlandó legyen tiszteletben tartani azt a szabályt, miszerint a közhatalmat gyakorló politikusok beszámolással tartoznak az állampolgároknak, illetve a teljes sajtó képviselőinek.

Ahhoz pedig, hogy a munkaadókat tisztességes foglalkoztatói magatartásra bírják, az újságíróknak pedig az újságírói hivatás értékét kifejező juttatásokat biztosítsanak, szintén nem újságíró-kamara kell, hanem a munkaügyi jogszabályok reformja és betartatása a kormány részéről.

A fotó forrása: Pixabay