Ukrán sztráda épülne magyar pénzből - nagy a hallgatás

Magyarország finanszírozhatja Beregszász és Munkács között egy új autópálya építését. Az ukránok kész tényként kezelik, a magyar fél hallgat - írja a Figyelő.
Napi.hu, 2014. május 8. csütörtök, 10:02
Fotó: Napi.hu

Magyarország finanszírozhatja Beregszász és Munkács között egy új autópálya építését - írja a Figyelő mai számában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a finanszírozás részleteiről nem tudta tájékoztatni a lapot, a Magyar Export-Import Bank Zrt.-hez (Exim) irányítottak őket. Ott azonban a tárgyalások kezdeti szakaszára hivatkozva még nem akartak nyilatkozni.

Pedig az ukrán fél már kész tényként nyilatkozik a közös programról. A határon túl azt is tudni vélik, hogy a magyar állam éves 2,5-3,6 százalékos kamattal adna kölcsönt. Valószínű, hogy cserébe magyar cégek részvételét is kérné az Exim a projektben, ami a nagyon kedvező kamatfeltételek miatt igen valószínű lehet.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva valószínűsíthető az is, hogy melyik magyar cég lehetne a jelölt, hiszen a Közgép Zrt. mellett csak az osztrák Strabag és a Swietelsky rúg labdába a hazai nagy építkezéseken. Több szempontból is érdekes ötlet a magyar határtól Munkácsig vezető sztráda gondolata. Ezzel ugyanis a fő forgalmi irányt a magyar lakta kárpátaljai területek felé lehet irányítani, ami segítséget jelenthet a helyi magyar közösség gazdaságfejlesztési terveihez - írja a Figyelő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.08 10:25

..jó ötlet ..,itt is látszik ,hogy akik elrabolták az országot ,fejleszteni nem tudják ...,egyik sem ...,akkor miért vették el ,ha csak a primiitívek lepusztították 94 év alatt ??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html