Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország finanszírozhatja Beregszász és Munkács között egy új autópálya építését - írja a Figyelő mai számában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a finanszírozás részleteiről nem tudta tájékoztatni a lapot, a Magyar Export-Import Bank Zrt.-hez (Exim) irányítottak őket. Ott azonban a tárgyalások kezdeti szakaszára hivatkozva még nem akartak nyilatkozni.

Pedig az ukrán fél már kész tényként nyilatkozik a közös programról. A határon túl azt is tudni vélik, hogy a magyar állam éves 2,5-3,6 százalékos kamattal adna kölcsönt. Valószínű, hogy cserébe magyar cégek részvételét is kérné az Exim a projektben, ami a nagyon kedvező kamatfeltételek miatt igen valószínű lehet.

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva valószínűsíthető az is, hogy melyik magyar cég lehetne a jelölt, hiszen a Közgép Zrt. mellett csak az osztrák Strabag és a Swietelsky rúg labdába a hazai nagy építkezéseken. Több szempontból is érdekes ötlet a magyar határtól Munkácsig vezető sztráda gondolata. Ezzel ugyanis a fő forgalmi irányt a magyar lakta kárpátaljai területek felé lehet irányítani, ami segítséget jelenthet a helyi magyar közösség gazdaságfejlesztési terveihez - írja a Figyelő.