Undorító körülmények között tárolták a húst - ha vásárolt innen, dobja ki!

Higiéniai hiányosságok és 10,5 tonna nem nyomonkövethető élelmiszert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei.
Napi.hu, 2016. július 5. kedd, 08:34
Fotó: Napi.hu

A dunavarsányi húsboltban (2336. Dunavarsány, Halász L. út.8.) általános takarítatlanság uralkodott. Az eszközöket nem tudták fertőtleníteni, mert az - egyébként beszáradt, rozsdás - fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve. A rovarhálók hiányoztak, a hűtők penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, az erre szolgáló egység fel sem volt töltve hűtőgázzal. A teremben 23 fokot mértek a NÉBIH ellenőrei, az ott tárolt sertés kabátszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták - olvasható a hatóság közleményében.

A termelési napló alapján a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tett a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.

A NÉBIH szakemberei ezek után nem meglepő módon haladéktalanul elrendelték 27 tétel, mintegy 10,5 tonna élelmiszert forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. A súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a hatóság az egység előállítói tevékenységét felfüggesztette.

Az eljárás folyamatban van, az egység milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK