Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Munkahelyi Egészség és Biztonság Világnapján immár tizedik alkalommal adta át az Európai Helyes Gyakorlatok pályázat elismeréseit az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA). A pályázat célja az volt, hogy a konkrét munkahelyi gyakorlatokat elemezve, azokat a megoldásokat tegyék nyilvánossá a vállalkozások, amelyek más ágazatokban, illetve cégeknél is alkalmazhatók - mondta Jukka Takala, az ügynökség igazgatója. Az ügynökség már második éve folyó, a karbantartás fontosságát hangsúlyozó kampánya jegyében idén a legjobb karbantartási gyakorlatokat ismerték el. A díjátadóval egy időben jelent meg a legjobb gyakorlatokat leíró esettanulmányokat tartalmazó kiadvány is.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint 23 országból 40 pályázat érkezett, amelyek közül nyolcat díjaztak, 15 pedig dicséretet kapott. A díjazottak között osztrák, belga, svéd, portugál, spanyol, holland vállalkozások is vannak, többek között a Voestalpine Hytronics GmbH, vagy a svéd tűzoltóság a tűzoltók biztonságos munkavégzési rutinjának fejlesztésért. Magyarországról a szentgotthárdi General Motors Powertain - Magyarország Kft. elismerésben részesült. Pályázatában a motorgyártó olyan költséghatékony módszereket mutatott be, amely a kockázatértékelésen és az alkalmazottak oktatásán keresztül segítik elő a biztonságos karbantartást.

A megfelelő karbantartás nemcsak a munkahelyi biztonságot növeli, hanem a jövedelmezőséget is javítja - hangsúlyozta a magyar EU elnökség képviseletében
Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.


Az Európai Unióban napi 15 halálos baleset történik a munkahelyeken, Magyarországon heti kettő - mondta el a díjátadón az MTI tudósítása szerint Andor László, az Európai Bizottság szociális és foglalkoztatáspolitikai biztosa, hozzátéve: a balesetek 15-20 százaléka a nem megfelelő karbantartásra vezethető vissza. Andor szerint a most díjazott vállalkozások gyakorlata összhangban van a Munkahelyi egészségvédelem és biztonság közösségi stratégiájával (2007-2012), melynek célja - a munkahelyi megbetegedések megelőzésén túl negyedével csökkenteni a munkahelyi balesetek számát az Európai Unióban.

Szavai szerint a Bizottság még az idén széleskörű konzultációt kezd a 2013-2020 közötti munkahelyi biztonsági stratégiáról. Emellett a jövőben új irányelv váltja fel a kézi tehermozgatásról és a képernyő előtti munkáról szóló uniós szabályozást is.