Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke, európai parlamenti képviselő szerint semmilyen aktív lépés nem történik a magyar orvosok hazahozatala érdekében, holott az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa szerint az EU biztosított a magyar kormánynak forrást erre.

Elmondása szerint a biztos írásbeli kérdésére úgy válaszolt: az Európai Szociális Alapból finanszírozhatna olyan programokat a magyar kormány, amellyel jelentősen növelhetné a nővérek és az orvosok fizetését, illetve itthon tarthatná a rezidenseket. Csak az Európai Szociális Alapból 4,7 milliárd euró áll erre rendelkezésre - emelte ki az EP-képviselő.

Ujhelyi szerint naponta három orvos és két nővér hagyja el a magyar egészségügyet és költözik külföldre a magasabb bérek és a nyugodtabb életkörülmények miatt. Magyarországon egy diplomás szakápoló fizetése nem haladja meg a 300 eurót, Nyugat-Európában ennek 6-7-szerést keresheti meg.

Az ellenzéki politikus felhívta figyelmet arra, hogy a pécsi egyetem orvosi karán készített kutatás szerint a most végző diákok 30-40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a diplomaosztás után külföldön akar dolgozni.