Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlament hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását. A módosítás óriási hullámokat vert külföldön, az Európai Bizottság például azonnal külön közleményben reagált a történtekre. A magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai aggodalomra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek - állt José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának közös közleményében. Múlt héten pénteken Orbán Viktor és José Manuel Barroso telefonon is beszéltek az ügyben. Négy uniós külügyminiszter pedig erősebb mechanizmust követelt az EB-től épp a magyar eset apropóján.

Az Európai Bizottság őrködik a szerződések és törvények betartása felett, ezért nem nézheti tétlenül, amikor egy ország lábbal tiporja a szerződésekben lefektetett alapjogokat - fakadt ki az uniós biztos a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

A Bizottság meg fogja vizsgálni az alkotmánymódosítást és annak következményeit az EU-szerződésének hetedik cikkének fényében - tette hozzá. Ennek értelmében egy uniós tagállam szavazati joga is felfüggeszthető végső esetben, ha az adott országban sérülnek az alapvető jogok. A hírügynökség beszámolója szerint a Magyarországnak szánt uniós források egy része is veszélybe kerülhet.

Reding arról is beszélt, hogy az alaptörvénnyel nem lehet játszani, nem szokták félévente módosítani. Azt is hozzátette, hogy az a benyomásuk, hogy a jogállamiság veszélyben van Magyarországon.

A Bundestagban is téma voltunk

Az MTI közben arról számolt be, hogy több mint egyórás vitát tartottak csütörtökön a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag plenáris ülésén a magyar alaptörvény negyedik módosításáról.

A német parlamentben az azonnali kérdések órájában foglalkoztak az alkotmánymódosítással az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kezdeményezésére. A vitában az ellenzék valamennyi pártja elítélte a módosítást, és követelte, hogy a megítélésük szerint az európai alapértékeket sértő lépés ellen határozottan lépjen fel Angela Merkel kancellár és a német kormány. A kormánypárti képviselők bírálták az ellenzéki felszólalások hangnemét és kiemelték, hogy az ügy uniós intézményekre, nem pedig a német parlamentre tartozik.