Uniós pályázatokkal csaltak Somogy megyében

Pályázati támogatásokkal éltek vissza Somogy megyében, ezzel 72 millió forint kárt okoztak az uniós költségvetésnek - írta közleményében a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának Kiemelt Ügyek Vizsgálati Osztálya.
MTI, 2015. december 7. hétfő, 11:25
Fotó: Napi.hu

A csalók a támogatások biztos elnyerése érdekében ügyvédet és értékbecslőt is bevontak a törvénytelen projektbe. A gyanú szerint a csalássorozat ötletgazdája két kaposvári férfi, aki nyolc gazdasági társaság nevében nyújtott be uniós támogatások iránti kérelmeket és hamis okiratokon alapuló elszámolásokat. A cégeket kifejezetten erre a célra hozták létre, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak.

A cégbejegyzéseket az egyik gyanúsított testvére, egy Kaposváron praktizáló ügyvédnő készítette, ő intézte a szükséges okiratokat is. A cégek ügyvezetői az ország különböző pontjain élő magánszemélyek voltak. Az uniós mikrohitelprogram keretében benyújtott hitelkérelmek ügyintézését a két irányító férfi végezte. Ők készítették elő a pozitív elbíráláshoz szükséges dokumentációt, és felkérték a szakértőt a hitelfedezetként nyújtott ingatlanok értékbecslésére.

Manipulálták az értékbecslést

Az értékbecslő az ingatlanok értékét a gyanúsítottak által megjelölt összegben állapította meg. Mindezt úgy, hogy az ország különböző pontjain található épületek környékére sem ment, azokat a megrendelők által rendelkezésére bocsátott, több esetben nem is a fedezetként nyújtott ingatlanról készült fotók alapján becsülte fel.

A leleplezést követően sikerült 72 millió forint értékű vagyont biztosítani. A két irányítót őrizetbe vették, ők azóta előzetes letartóztatásba kerültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2015.12.07 12:09

Hát nem érdekes? Az ilyen típusú bűncselekmények napi szinten azóta mennek, amióta EU-s pénzt lehet szerezni. Most elkaptak egyet, de mi lesz a többi sok ezerrell?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html