A fejlesztéssel érintett közhasználatú építmények esetén kötelező az azbesztmentesítés, amelynek költsége elszámolható, a nem közhasználatú építményeknél nem kötelező, de ha megvalósul, akkor támogatható - derül ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Jávor Benedek LMP-s országgyűlési képviselő kérdésre adott válaszából.

Az uniós előirások figyelembe vételével az azbesztmentesítés - mint elszámolható költség - csak az integrált városfejlesztési tervekhez kötődően támogatható, amely a jelenlegi fejlesztéspolitikai tervezési rendszerben a regionális operatív programok részeként jeleníthető meg.

Háromféle veszélyességi kategóriát alakítottak ki

A nemzeti azbesztmentesítés már régóta húzódik. A Környezetvédelmi Minisztérium irányításával 1999-ben indult meg a szórt azbesztet tartalmazó épületek országos felderítése és nyilvántartásba vétele. Lakóépületekbe négy régióban építettek be (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl), nagy mennyiségben Győrben, Sopronban, Tatabányán, Esztergomban és Mosonmagyaróváron találhatóak lakóépületekben. A szórt azbeszt fajtájától (kék vagy fehér), állapotától és a helyiség rendeltetésétől függően az épületeket háromféle környezetkárosító veszélyességi kategóriákba soroltak be (két éven belül, három-öt éven belül vagy öt éven túl mentesítendő).

Felmérés és adatbázis már készült

A Környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program keretében 2004 és 2006 között Budafokon, Győrben és Tatabányán három panel lakótelep nyert el támogatást. 2006-ban megkezdődött a más funkciójú épületekbe - elsősorban az önkormányzati tulajdonú óvoda, bölcsőde, iskola, kulturális- és egészségügyi épületek, irodaházak, sportcsarnokok - beépített szórt azbeszt felderítése. Elkészült 2007-ben az összes önkormányzati tulajdonú vagy kezelésű iparosított technológiával létesült közösségi épület vizsgálata a közép-magyarországi régióban, Budapest III ., X., XV. kerületében, Budaörsön, továbbá a közép-dunántúli régióban Esztergomban, Komáromban, Veszprémben és Mórban.

A szórt azbeszttel szennyezett épületek adatbázisát az Épület- és Lakásgazdálkodási-Fenntartási K+F Alapítvány Innovációs Iroda kezeli - írta a miniszter. A felmérés eredményét - épület címével - a felmérésbe bevont városok önkormányzatainak is megküldték.