Uniós pénzek: erről mélyen hallgat a kormány

Óriási összeget utalt át az EU nemrégiben Magyarországnak, ám a kormány mélyen hallgat róla. Ezt az uniós támogatást korábban az államadósság növelésével megelőlegezték.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 12. csütörtök, 08:24
Fotó: Getty Images

Az Európai Unió támogatási adatbázisa szerint a 2020-ig tartó költségvetési ciklus keretében a szeptember 11-ig összesen 9,9 milliárd euró támogatást fizetett ki Brüsszel a magyar kormánynak. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy hónapban legalább kétmilliárd euróval nőtt az összeg - írja a Népszava.

A napilapnak nyilatkozó uniós pályázati szakértő is megerősítette a kifizetés tényét, annak ellenére, hogy az még nem jelent meg a hazai elszámolásban. Az utolsó nyári hónapban az első félévben kiküldött magyarországi számlák kifizetését hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A magyar gazdaságnak nem jelent friss pénzt az augusztusi kétmilliárd eurós átutalás, ugyanis a kormány a költségvetés terhére - az államadósság átmeneti növelésével -, már megelőlegezte az ezzel a pénzzel lefedett a kifizetéseket. Az augusztusi kifizetések nem jelentek meg még a költségvetés bevételek között, így a szeptemberi mérlegben akár 600 milliárd forintnyi uniós bevételt is beírhatnak a büdzsébe.

Nagy kérdés, hogy a pénzzel mint kezd a kormány? A legkézenfekvőbb az államadósság csökkentése lenne, hiszen az előlegeket az államadósság növelésével fizették ki. Ugyanakkor szó van az idei költségvetési törvény módosításáról is annak érdekében, hogy a kormány növelhesse az állami kiadásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK