Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye több néven ismert. Megnevezési között szerepel az egri fekete, egri korai fekete, szomolyai édes, szomolyai fekete, noszvaji vagy a mészhegyi elnevezés is. Szomolya Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati részén található, a település azonban közel esik Heves megye székhelyéhez, Egerhez, gyakran ezért is szerepel az "egri" jelző a nevében.

Több nemesített változata létezik, melyek mindegyike "szomolyai", és magukon viselik a gyümölcs jellegzetes tulajdonságait. Az Európai Bizottság (EB) tájékoztatás szerint, az oltalom azonban csak a Szomolya és környékén megtalálható, rövidszárú fekete és mézédes fekete tájfajtáiba, valamint a szomolyai fekete államilag elismert fajtájába sorolt, frissen fogyasztásra szánt gyümölcsökre vonatkozik.

Az EB ismertetőjében továbbá kitér arra is, hogy az évszázados termesztési kultúrájának kiteljesedésében meghatározó szerepet játszott a helyi lakosok tudása és szakértelme. Ezen indokok nyomán került a cseresznye az eAmbrosia adatbázisában található 1500, már oltalom alatt álló élelmiszer jegyzékébe.

Az 1980-as években szinte eltűnt a rövidszárú fekete cseresznye a település környékéről, de az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően megmenekült Szomolya nevezetessége. A mintegy 1,6 ezer fős faluban az eredeti, ősi faj él. Színe szinte teljesen fekete, héja közepesen vastag, szívós. Húsa feketés bordópiros, félkemény, mézédes és jellegzetes zamatú, bő levű, leve erősen festő. Nagy előnye, hogy korai érésű, így a cseresznyelégy még nem károsítja. A gyümölcs egyébként nemcsak friss fogyasztásra kiváló, hanem kiváló párlatok és dzsem is készíthető belőle.