Ünnepi időjárás: hidegcsepp vonul át felettünk

Kedd este egy magassági hidegcsepp vonul át a Kárpát-medence keleti felén, majd szerdán az esti órákban a tőlünk keletre levő teknő peremén egy hidegfront éri el hazánkat számottevő csapadék nélkül - írja az Országos Meteroloógiai Szolgálat.
Szász Péter, 2017. március 14. kedd, 14:15
Fotó: Napi.hu

Szerda délelőtt az ország nagy részén a változóan felhős ég mellett még néhány órára kisüt a nap, de a déli óráktól észak felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

A délután közepéig csapadék nem valószínű, azonban a délután második felében, kora este északkeleten és a Dunántúl északi felén néhol kisebb eső, futó zápor esetleg kialakulhat.

Az északnyugati szél nagy területen megélénkül, sőt elsősorban a főváros térségében átmenetileg meg is erősödhet.

Mi az a hidegcsepp?
A magaslégkörben található, ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvény.

Míg a talaj közelében kevésbé vagy egyáltalán nem mutatható ki ciklonális forgás és nyomási centrum, addig a magasabb légrétegekben (~500 hPa és fölötte) egy jellemzően több 100, de akár 1000 km átmérőjű örvény található. A kisebb méretű örvények esetén inkább a hidegcsepp, míg nagyobb méret esetén a magassági hidegörvény vagy magassági ciklon elnevezésekkel élünk. A feltételektől függően sokféle időjárás társulhat a hidegcseppekhez. A magasban megjelenő hideg levegő labilizáló hatása miatt a nyári félévben gyakran alakulnak ki záporok, zivatarok.

A legalacsonyabb hőmérséklet -2, +3 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a melegebb.

HOZZÁSZÓLÁSOK