Ünnepli az egykulcsos adót az NGM

A részletes áht-hiányadat megfelel az előzetesnek, a hiány az éves terv 90 százalékánál tart.
Gerőcs Tamás, 2012. június 21. csütörtök, 18:16
Fotó: Napi.hu

Az előzetes adatokkal megegyező képet festett az államháztartás (áht) májusi helyzetéről a csütörtökön publikált részletes adatsor. E szerint az áht központi alrendszerének hiánya májusban 115,9 milliárd forint volt, az idén az első öt hónapban a deficit 344,1 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ami a bázis időszakot illeti, a tavalyi első öt hónapban 724,2 milliárd forint volt a deficit. Idén májusban a központi költségvetés 132,6 milliárd forintos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok 7,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 9,3 milliárd forintos többlettel zártak. 2011 májusában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58 milliárd forint volt - derült ki a minisztérium közleményéből.

Az NGM szerint az egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányokat tekintve az idei 37,7 százalékos mérték jóval kedvezőbb a múlt évi 54,6 százaléknál. A minisztérium közleménye az áht-folyamatokkal kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel növelte a gyermekvállalási kedvet - ezt már külön sajtóközleményben jelezte a minisztérium.

Az államháztartás bevételi és kiadási elemei különböző fázisban befolyásolják a hiánypályát, például idén májusig a tervezett hiány 90 százaléka jött össze, ám áprilisban májusban jelentős bevételi elemeket korrigálták a képet. A magyar államháztartást a kiadási tételek az év elején nagyobb mértékben befolyásolják, míg az adóbevételek jellemzően az év második felében érkeznek. Utóbbi folyamatra erősítenek rá az év közben kivetett különadók: a Széll Kálmán terv 2.0 keretében bevezetendő telefonadót például már idén júliustól szedi a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2012.06.22 09:10

A statisztika a világ egyik legnagyobb törvényes csalása. Kizárólag szemfényvesztésre alkalmas pluszban és mínuszban egyaránt. Nem hiába gyűri minden kormány maga alá megalakulása után a Statisztikai Hivatal elnökét is. Egy elnök két különböző párt alatt nem marad az állásban az biztos, hasonlóan az adóhivatal,rendvédelmi szervek, stb. A mai gazdasági helyzetben egy kulcsos adórendszert- még ha valójában nem is teljesen egy kulcsos - bevezetni enyhén szólva is felelőtlenség. Egy országnak működőképesnek kell lennie, nem igazságosnak, mert az csak vízió, olyan nem is létezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.06.21 18:23

Nagyon erotikus valami ez az egykulcsos...
És ráadásul célirányos is: a gyermeknemzést segíti ( az örömszerzésben lankasztó a hatása ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html