Unokáink is nyöghetik a paksi atomerőmű bővítését

Piaci hírek szerint jelenleg átlagosan 4-5 milliárd dollárba, azaz mintegy 1400 milliárd forintba kerül egy ezer megawattos nukleáris blokk építése, amelyből a paksi atomerőmű bővítésével kettőt is terveznek.
Leszák Tamás, 2012. június 15. péntek, 07:47
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Többféle finanszírozási forma képzelhető el a tervezett paksi nukleáris blokkoknál, az MVM Zrt. közgyűlése a munkálatok előkészítésére az MVM Paks II Zrt. megalapításáról döntött, 9 milliárd forintos alaptőkével. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy írásbeli válaszában a projekttársaság létrehozását azzal indokolta, hogy az új blokkokhoz kapcsolódó elemző-tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkákat − a nemzetközi tapasztalatok alapján − leghatékonyabban így lehet elvégezni. A tárcavezető szerint a projekttársaság megalapítása után indulhatnak el a nukleáris és katasztrófavédelmi engedélyezési eljárások.

Emellett a jövő év elejére várt tenderkiírás előkészítése − az ehhez kapcsolódó elemzésekkel és engedélyekkel − jelentős költségekkel jár, a kormány e tételeket egy, az MVM-től elkülönült cégbe csoportosítaná. Lapunk információi szerint a leendő blokkok finanszírozására többféle elképzelés is él, az orosz állami atomenergia-cég, a Roszatom által nemrégiben felvetett teljes külső finanszírozás vagy az államközi (azaz más államtól származó) hitelfelvétel mellett a projektcégbe "beszállás" is elképzelhető a leendő kivitelezők vagy finanszírozók részéről. Piaci hírek szerint − komoly szórással − jelenleg átlagosan 4-5 milliárd dollárba, azaz mintegy 1400 milliárd forintba kerül egy ezer megawattos nukleáris blokk építése, amiből Paksra kettőt terveznek.

A teljes külső finanszírozásra példa Törökországban az akkuyui erőmű, amelyet úgynevezett BOO (Build, Own, Operate) formában épít a Roszatom. Ebben a konstrukcióban az orosz cég biztosítja a finanszírozást, az építést és a működtetést, a török állam pedig garantálja az engedélyeztetést, illetve az áram átvételét 18 éven át, kilowattóránként garantált 12,35 dollárcentes áron. Az erőművet felerészben török cégek építik, az orosz fél pedig ingyen biztosítja a személyzet kiképzését és a szükséges szimulátort is − a négyblokkos projekt 2010-es áron 20 milliárd dollárba (csaknem 4800 milliárd forintba) kerül.

A fukusimai baleset hatását az atomerőművi piac is megérezte, egyrészt a biztonsági előírások szigorodásával, másrészt a verseny erősödésével. Az építésben hagyományosan Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország a meghatározó, de a japánok mellett feljövőben van Korea és Kína is, ami fokozza a versenyt. Több szereplő szerint jelenleg kínálati piacról beszélhetünk, ami a terület komplexitása miatt nem elsősorban árcsökkenést, sokkal inkább a hozzáadott szolgáltatások (többek között a finanszírozás vagy a képzés) szélesedését jelenti, a verseny elsősorban itt jelenik meg. Szakértők szerint az sem lehet véletlen, hogy Litvániában a Hitachival szerződtek a Visagina atomerőmű projektjében. A japán gyártók ugyan hagyományosan nem lépnek az európai piacra, a fukusimai katasztrófa utáni helyzetben azonban jelentős kapacitásfeleslegek alakultak ki a szigetországban.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.06.16 20:36

@Cefre:
Nem mintha nagyon oda lennék a miniszterasszonyért, de...
Egy bizonyos szintnél jobban bármilyen vadidegenben bízni marhaság, nem csak a "háttérnélküli karrieristákban". A szakemberek is ugyanúgy lehetnek megbízhatatlanok, csak a szerencsén múlik, hogy mit fogunk éppen ki, és ezt mind leendő, elvileg felelős szakember mondom kétség nélkül.
Az, hogy mit foghatunk ki, egy skálán vizsgálható. Elmondható, hogy a megbízhatatlanok is jellemezhetők a céljaikkal, amikre bárki rájöhet némi ésszel, akkor is, ha vadidegenekről van szó.
Vegyük Paksot. Egy ronda szocialista mocsok világ rendelte és felügyelte az építését, a tulajdonosának (MVM) és előjeinek is megvoltak a maga botrányai (korrupt csoport, htm-ügyek, stb), pedig jócskán voltak köztük szakemberek is. Ettől még kielégítően üzemel Paks? Igen. Megtérült időben? Igen. Megtérülhetett volna hamarabb is? Lehetséges.
Az építtetők valószínű nem akarták, hogy a fejükre robbanjon, és túlságosan rossz pénzügyi konstrukcióban sem akarták üzemeltetni, nehogy egy becsődölő vállalkozást kelljen vezetniük vagy lebukjanak. De ettől még lehet, hogy elsikkasztottak pár milliót, adtak baráti megbízásokat érdekből. Az ilyesmi egyszerűen benne van a pakliban, hiszen több száz, több ezer ember vesz részt a projektben. Mind természetesen nem lehet olyan, mint a miniszterasszony. Jobban járnánk, ha ő se lenne, csak szakemberek? Nem biztos.
Tudok én épp elég tanárról és iparban dolgozó kollegámról, akik "furcsa dolgokra" képesek. Sőt, őszintén szólva ők a veszélyesebbek. Mert meg tudják magyarázni, miért van úgy az, ami nincs is úgy, és meg tudják találni azt a pontot, amit ha nem hűen kezelnek, szakember kollegáik nehezebben veszik észre hogy valami nem stimmel.
Szerintem pont ezért bízol meg bennük jobban. A magabiztos, megbízható tudás. Ez így is van. De sokunknak vannak saját érdekei, a kérdés csak az mennyire engedünk nekik. Bármennyire is, kevesebbszer fogunk lebukni, az biztos. Annak örülj, hogy elég kevés a pszichopata, így nem célunk a világ elpusztítása, viszont patyolatfehér projektet keveset fogsz találni, akármit csinálsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2012.06.16 14:47

@obsi: Hozzászólása sajnálatos csúsztatásokat tartalmaz. Kádárnak valószinűleg nem sok iskolája volt, de őt nem demokratikus választásokon választották hanem a párt nevezte ki. És atomerőmű-beruházást legalább nem vezetett.

Azt meg nem gondolom, hogy egy ilyen volumenű beruházásnál bárki megtehetné, hogy csak "aláírja az elé tolt papírokat". A legalsóbb szinten sem, nemhogy a legfelsőbb, minisztériumi szinten. Ilyen beruházások vezetésére bárhol a világon nem több éves, hanem több évtizedes szakmai - ismétlem, szakmai - múlttal rendelkező szakembereket neveznek ki, és higgye el, nem véletlenül. Minden szervezet a fejétől bűzlik, ha legfelül nincsenek rendben a dolgok, akkor legalul sem lesznek.

Végül, egy szóval sem mondtam hogy külföldinek kellene lennie a projekt vezetőjének. Megbizom a magyar szakemberekben. A végzettséggel és szakmai háttérrel nem rendelkező karrieristákban kevésbé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.16 13:20

Vagy vegyük Gyurcsányt, Schmitt Pált, Bokrost, stb...van elég botrány a diplomáik körül. Még jó, hogy a legtöbb állami beruházás kinevezett vezetője egy szimbolikus személyiség aki még akta tologatást sem végez csak aláírja az elé tolt papírokat és szükség esetén elviszi a balhét a főnökök helyett.
Az atomerőművet profi szakemberekkel terveztetik és kiviteleztetik.
Bízzon a magyar szakemberekben.
Paks már jó pár éve bizonyít. Nem is tudom mióta.
Gondolja Gyurcsány alatt - ha lett volna esze és belevágott volna ő - külföldi atomtudós lett volna a projekt vezetője?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.16 13:13

@Cefre:

Magyarországon sohasem volt kommunizmus.
Még a világon sem. Talán a kibucokban fellelhető társadalmi forma.
Szocializmus az volt. Még pedig külföldről erőltetett.
Kádárnak milyen iskolája volt?...Ő egy országot vezetett meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2012.06.16 13:00

@elmufioka: magyarul akkor van 8 általánosa meg valami titkárnő-ügyintéző tanfolyama. Egy jól képzett titkárnő fog vezetni egy atomerőmű-beruházást.

Ilyen még a kommunizmusban se volt, esküszöm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html