Urbán szerint kell az újabb IMF-megállapodás

Az IMF egy újabb megállapodást kellene kötni, mert annak segítségével a kormány hamarabb visszanyerheti a nemzetközi pénzpiacok előtt a hitelességét, és ezzel a kamatfelárak is csökkennének - nyilatkozta Urbán László, az EBRD magyarországi kiküldöttje.
NAPI, 2010. szeptember 6. hétfő, 11:48
Fotó:

Gazdasági függetlenségünk és gazdaságpolitikai szabadságunk azzal növelhető, ha minél hamarabb jelentősen csökkentjük az eladósodottságunk arányát a GDP-hez képest. Téves a gazdasági szabadságharc fő célját abban meghatározni, hogy növeljük mozgásterünket a nagyobb arányú eladósodás érdekében: a nagyobb hiány ugyanis ezt jelenti - hangsúlyozta Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi kiküldöttje egy a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Urbán szerint kulcskérdés az államháztartásra és a külső fizetési mérlegre vonatkozó megállapodás, a szociális és egyéb gazdaságpolitikai részletkérdésekben nem feltétlenül indokolt a megegyezés az Nemzetközi Valutaalappal. Egy újabb IMF-megállapodás nyomán a kamatfelárak csökkenésével visszaesnének a kormány kiadásai, illetve ez a hatás az eladósodott polgárok törlesztő részleteiben is érződne - vélte a szakember.

Urbán László megjegyezte: vissza lehet szerezni a hitelességet a megállapodás nélkül is, csak hosszabb ideig tart, és drágábban tud hitelt szerezni közben az ország.

Magyarország szavazati súlya tőkerészesedésével arányos a nemzetközi pénzintézetekben. Ez alapján nincs jelentős befolyásra lehetőségünk és képességünk, akár saját kiküldött képviseli hazánkat, akár nem. Ugyanakkor a személyes képviselet segít abban, hogy előzetesen megismerjük a döntéshozók álláspontját és eloszlassuk esetlegesen felmerülő aggályaikat - emlékeztetett a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK