Urológus szakorvosjelöltre hagyták a sürgősségit, a Facebookon kért segítséget

Facebookon kért segítséget kollégáitól egy urológus szakorvosjelölt, akit egyedül, szakmai felügyelet nélkül osztottak be a sürgősségi osztályra ügyelni. Bejegyzését a 168 óra idézi, a lap szakértőket is megszólaltatott.
Szepesi Anita, 2017. május 26. péntek, 18:02
Fotó: Napi.hu

A szakorvosjelöltnek a teljes műszak mellett arra nem marad ideje, hogy a saját osztályán dolgozzon, éjjel viszont egymagában viszi az egykapus sürgősségi osztályt. Kínjában az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoporttól kért segítséget - írja a lap.

Rendszeres, hogy rezidensekre nem a szakmai kompetenciájuknak megfelelő felelősségű munkakört bíznak rá, szinte mindenhol olyanok dolgoznak a sürgősségi osztályokon, akiknek nem lenne szabad, mert az országban sehol nem tudják biztosítani az előírt feltételeket - mondta a lapnak Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szövetsége (ReSzaSz) elnöke. Ez a gyakorlat nem csak a rezidensek szakmai fejlődését, hanem a betegbiztonságot, és a rezidens karrierjét is veszélyezteti. Ha hibázik, senki nem áll ki mellette, nem egy ügy végződött már a bíróságon, ahol a bíró is csak azt kérdezi a rezidenstől, miért vállalta el a kompetenciáján túlmutató feladatot.

Még rosszabb amikor, amikor ambuláns ellátást bíznak egy kezdőre, s neki kell dönteni arról, hogy hazaküldje a beteget, vagy kórházba fektesse - mondta Dénes Tamás, aki szerint a munkáltatók sokszor kényszerítik szakmai felügyelet nélkül a rezidenseket a sürgősségi osztályokra.

Egy év eleji konferencián a Rezidenszövetség felméréséből már kiderült, hogy súlyosan romlott a betegbiztonság, a belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti osztályok ügyeletein a rezidensek 2016-ban már szinte teljes mértékben személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyeltek.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke, a Bethesda kórház főigazgatója szintén nem tartotta elfogadhatónak ezt a gyakorlatot, azonban azt is mondta, hogy alkalmazkodni kell a súlyos orvoshiányhoz, s fontos, hogy a fiatal orvosok mihamarabb, már a képzési időszak alatt kerüljenek döntési helyzetekbe. Velkey szerint a rezidenseket nem szabad túlvédeni és hermetikusan elzárni a napi, nagyon is felelősségteljes gyakorlattól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dezsogazdag@gmail.com, 2017.05.27 12:18

Így szép lassan töretették az egészségügyet !!!Magyarország erősödik!!! Mészáros Lőrinc !!! Ő igen ! Ez már egy nagyon régen tudott dolog,hogy a sok nagyon gazdag ember mellett sok nagyon szegénynek kell lenni!!! Az össz nemzeti vagyon annyi amennyi és ebből osztozunk .Lőrincnek sok jut ,mig sokan mások annyival kevesebbet tehetnek zsebre.akár abszolút munka nélkül is!!! Hiszen mások termelik meg neki a pénzt!!Ez az igazi abszolút kizsákmányolás !Tehetség,és hozzáértés nélkül meggazdagodni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html