Űrtechnológiával pörgetnék fel a magyar gazdaságot

Bár gyakran egy-egy űrtechnológiát eredetileg az űrtevékenységhez fejlesztettek ki, az az élet részévé válik, megjelenik egyebek mellett az infokommunikációban, a közlekedésben, a mezőgazdaságban és az egészségügyben, éppen ezért az Európai Űrügynökséggel (ESA) folyó együttműködés versenyképességi kérdés is - fejtette ki Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára Johann-Dietrich Wörnerrel, az ESA főigazgatójával folytatott szerdai megbeszélést követően.
MTI, 2016. április 27. szerda, 13:11
Fotó: MTI/EPA

A találkozó egyik fő témája a gazdaság élénkítése volt, hogy az űrtevékenység által előállított eszközök, eljárások, felvételek hogyan hasznosíthatóak. A magyar szakemberek az elmúlt években bizonyították alkalmasságukat és felkészültségüket az űrtechnológiában, illetve a kapcsolódó területeken. Az űrügynökség tagjaként Magyarország szándéka, hogy részt vegyen az ESA általános technológia-fejlesztő programjában.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója hangsúlyozta: fontos lépés volt, hogy Magyarország tavaly az űrügynökség teljes tagja lett, ugyanakkor mindenki számára világos, hogy sokkal hosszabb története van a magyar űrkutatásnak és -tevékenységnek, partnerként rögtön bekapcsolódhatott különböző programokba. Az űrtevékenység régen presztízsharcot jelentett a nagyhatalmak között, mostanra azonban a mindennapok részévé vált, még a banki átutaláshoz is űrtechnológiát vesznek igénybe. Az űrügynökség egyebek mellett azon dolgozik, hogy a legkülönbözőbb területeken hasznosítsák az űrkutatásból származó technológiákat.

Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője elmondta: kötelező programokra 5 millió eurót, mintegy 1,5 milliárd fizet be a magyar állam, ez az összeg azonban - többek között a magyar vállalkozások által - visszapályázható. Emellett az említett választott, általános technológia-fejlesztési programra mintegy 1,1 millió eurós költséggel jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.04.27 15:23

Mit akarunk az űrtechnikával, amikor az ország nagy része még ótvaros Ikaruszokkal közlekedik?
Az már nem Európa szégyene, hanem a Balkáné is. Még az ukrán háborúban is szebb, újabb buszokat lőttek ki.
Nálunk nem költenek a városok új buszokra, mert a pénz a 100 000. térkövezésre, nyugdíjasbálokra, új hivatali autókra, önkormányzati flancokra, jutalmakra megy el.
Az űrtechnológia világában lyukas, gyenge, koszos, büdös, magaslépcsős ótvaros xarokkal közlekedik a nép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html