Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A találkozó egyik fő témája a gazdaság élénkítése volt, hogy az űrtevékenység által előállított eszközök, eljárások, felvételek hogyan hasznosíthatóak. A magyar szakemberek az elmúlt években bizonyították alkalmasságukat és felkészültségüket az űrtechnológiában, illetve a kapcsolódó területeken. Az űrügynökség tagjaként Magyarország szándéka, hogy részt vegyen az ESA általános technológia-fejlesztő programjában.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója hangsúlyozta: fontos lépés volt, hogy Magyarország tavaly az űrügynökség teljes tagja lett, ugyanakkor mindenki számára világos, hogy sokkal hosszabb története van a magyar űrkutatásnak és -tevékenységnek, partnerként rögtön bekapcsolódhatott különböző programokba. Az űrtevékenység régen presztízsharcot jelentett a nagyhatalmak között, mostanra azonban a mindennapok részévé vált, még a banki átutaláshoz is űrtechnológiát vesznek igénybe. Az űrügynökség egyebek mellett azon dolgozik, hogy a legkülönbözőbb területeken hasznosítsák az űrkutatásból származó technológiákat.

Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője elmondta: kötelező programokra 5 millió eurót, mintegy 1,5 milliárd fizet be a magyar állam, ez az összeg azonban - többek között a magyar vállalkozások által - visszapályázható. Emellett az említett választott, általános technológia-fejlesztési programra mintegy 1,1 millió eurós költséggel jár.