Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor és kormánya kényelmes helyzetbe került Donald Trump hatalomra kerülésével, a jogállamisággal, a médiaviszonyokkal és korrupcióval kapcsolatos kritikák elmaradtak, de az amerikai kormányzat még a Közép-európai Egyetem (CEU) kiebrudalása miatt sem indított érdemi támadást Magyarország ellen.

Ezzel szemben Joe Biden nemrég Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt, és Fehéroroszországhoz hasonlította őket. Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben Biden családjának állítólagos ukrán korrupciós ügyével vágott vissza.

Kemény világ jöhet

Hogy Trump bukása után kemény világ jöhet itthon, abból a jelentésből is látszik, amelyet Robert Menendez, a Szenátus külügyi bizottságának demokrata tagja készített októberben. Menendez minden bizonnyal a bizottság elnöke lesz, ha Biden nyer vagyis jelentős befolyása lesz az amerikai külpolitikára. A politikus súlyos hibaként írja le, hogy Trump - más autoriter vezetők mellett - barátságosan viszonyult Orbánhoz, aki szerinte leépítette a magyar demokráciát, és kiszolgáltatta az oroszoknak nemcsak saját országát, de a NATO-t és az Európai Uniót is.

A jelentésben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szaúdi Mohamed bin Szalman, Recep Tayyip Erdogan török elnök és az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun szerepel azok között, akiket Trump barátaiként kezelt annak ellenére, hogy elnyomó rendszereket vezetnek. Velük egy lapon, külön fejezetben tárgyalja a magyar helyzetet.

A nép nem úgy gondolja

A kormány Donald Trump melletti kiállása ellenére a magyarok 40 százaléka úgy véli, hogy Magyarország szempontjából Joe Biden győzelme előnyösebb. Alig lemaradva, 38 százalékuk szerint Trump győzelme lesz jobb, 22 százalékuk pedig úgy véli nem lesz érdemi különbség, vagyis az amerikai választásoknak nincs komoly hatásuk Magyarországra - ez derül ki a Napi.hu számára, a Pulzus kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Óriási Budapest-vidék törésvonal

A kutatás eredményeiből tökéletesen kirajzolódik a magyar belpolitikára jellemző Budapest-vidék ellentét. Minél kisebb településen él valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy Donald Trump győzelme lenne előnyösebb hazánknak. Budapesten az emberek 62 százaléka Biden-párti és csak 18 százaléka trumpista, ezzel szemben a megyeszékhelyeken 40-37, a városokban 33-42, a községekben pedig 35-46 százalék az arány.

A diplomások Biden-pártiak

A kutatás egyértelműen megmutatja, hogy minél több iskolát végzett valaki, annál inkább Bident támogatja: az általános iskolát végzettek 47, az érettségizettek 28, a diplomások 23 százaléka örülne jobban Trump győzelmének.

A kor ugyanakkor nem meghatározó ebben a kérdésben, az idősebbek és a fiatalabbak is ugyan akkora arányban támogatják Bident. Egy érdekes eredmény azonban született: a 40-59 évesek 31 százaléka véli úgy, hogy nem lesz érdemi hatása egy demokrata vagy republikánus győzelemnek és Trumpot csak 30 százalékuk támogatja, amely jóval alacsonyabb, mint a másik két korosztály esetében.

A nemek közötti bontásból az derül ki, hogy a férfiak inkább Bident, a nők Trumpot támogatják, de komoly differencia nincs ebben a tekintetben.

 

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"