74 milliárdért amerikai rakétákat vehet Magyarország

Az USA Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7/C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú rakéta –, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros (74 milliárd forint) becsült költséggel - értesült a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2020. május 11. hétfő, 11:31
Fotó: Napi.hu

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) honlapjára felkerült közlemény szerint az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA Kongresszusát.

A dokumentum szerint a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását. Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalat, a Raytheon Missile Systems, a rakéták gyártójának kell teljesítenie.

A közlemény szerint a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték -írta a napilap.

Tavaly augusztusban közölte a DSCA, hogy a NASMAS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer esetleges Magyarországi rendszeresítése kapcsán 180 darab, AIM-120C-7-es légvédelmi rakétát, a most megnevezett eszközök rövidebb hatótávolságú változatának értékesítését hagyták jóvá mintegy 500 millió dollár értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK