USA beutazási tilalom - a kormány nem érti a lépést

A magyarokkal szembeni amerikai beutazási tilalom volt a téma a parlament nemzetbiztonsági bizottságának mai ülésén. A kormánypártiak szerint sem kormányzati, sem fideszes érintettje nincs az ügynek, és a NAV-nál sem merült fel bűncselekmény gyanúja. Az ellenzés azonban vizsgálatot indítana.
MTI, 2014. október 20. hétfő, 15:29

A magyar kormány az Egyesült Államok stratégiai partnereként, barátjaként azt várja, hogy a kritikák megfogalmazása mellett, de konstruktív légkörben beszéljék meg az Egyesült Államok által magyar állampolgárokkal szemben meghozott beutazási tilalom ügyét - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Csak az tud válaszolni arra, hogy kiket és miért tiltottak ki, aki elrendelte az intézkedést. A magyar kormánynak erről nincs információja - tette hozzá Lázár.

Szólt arról, hogy a kormány kiemelten kezeli a magyar-amerikai kapcsolatokat, s noha voltak különböző minőségű és mélységű viták, azokat mindig sikerült a baráti viszony megőrzésével rendezni. A kormány értetlenül áll az Egyesült Államok lépése előtt - mondta Lázár. Nem vitatják annak jogszerűségét, de segítséget kérnek ahhoz, hogy megismerjék az ügy hátterét. Lázár azt mondta: ha továbbra sem kapnak információkat, ez az ügy a következő hetekben, hónapokban a magyar-amerikai barátság megmérgezésére, tönkretételére is alkalmas lehet.

Nincs semmi gyanú NAV-os bűncselekményről

A miniszter egyetértett abban, hogy vizsgálatra van szükség, de kérdés hogy ki ellen. Mint megjegyezte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felettes szervének, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs információja arról, hogy a NAV-nál felmerült volna bűncselekmény gyanúja. Mint mondta, hírbe hozták a NAV vezetőjét, de nincs hiteles információ arról, hogy a hivatal dolgozói érintettek lennének. Hozzátette: az amerikai jogrend lehetőséget ad arra is, hogy valakit indoklás nélkül tiltsanak ki.

A miniszter az ülés után arról beszélt újságíróknak: egy érintettnek nem kell tájékoztatnia a kitiltásról munkaadóját, s olyan helyzet is előállhat, hogy vele sem közlik az indokot. Leszögezte azt is: kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok érintettsége minden kétséget kizáróan cáfolható. Elképzelhetetlennek nevezte, hogy úgy tiltanának ki bárkit, hogy abba politikai szempontok is vegyülnek.

Trócsányi: nincs magyar ügy

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára elmondta: október 6-án jelezte André Goodfriend, a budapesti amerikai követség ügyvivője, hogy hiteles értesülések alapján az Egyesült Államok úgy döntött, tíznél kevesebb magyar állampolgár számára megtiltják a beutazást. Október 13-án Szijjártó Péter külügyminiszter magához kérette az ügyvivőt, aki akkor sem közölte az érintettek nevét, rangját, hivatali beosztását. A sajtóban megjelentek nyomán André Goodfriend kiállt a nyilvánosság elé, ezután október 17-én újfent bekérették a KKM-be. A tárca azt kérte, hogy a hatósági intézkedések megtétele érdekében adja át az információkat. Ezt az ügyvivő tudomásul vette, azóta is várják az amerikai tájékoztatását.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a ülésen azt mondta: egyelőre vélelmezésekről van szó, a magyar jog szerint nem látja alapját az ügynek. Hozzátette továbbá, hogy korábban amerikai jogászoktól nem érkezett panasz a magyar hatóságokra.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára kiemelte a két ország közötti rendészeti együttműködést, közös nyomozócsoportjukat, s hozzátette: ezekben a szervekben eddig nem utaltak erre az ügyre. Kitért továbbá arra is, hogy teljes egyetértésben zárták le a közelmúltban a fajvédő konferenciával összefüggésben amerikai állampolgárokat érintő intézkedéseket.

Ellenzék: azért vizsgálni kellene

Az ülésen több képviselő, köztük Molnár Zsolt MSZP-s bizottsági elnök felvetette, hogy a magyar kormány milyen módon tudná vizsgálni a köztisztviselői, állami tisztviselők körének érintettségét. Az LMP-s Szél Bernadett, valamint a DK-s Vadai Ágnes - aki nem tagja a bizottságnak - arról beszélt, nyilatkoztatni kellene az állami apparátusban dolgozókat, hogy érintettek-e.

Szél Bernadett felvetette továbbá, hogy a NAV nem először került korrupciós botrányba. Úgy véli, az, hogy a NAV vezetője nem nyilatkozik, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért Vida Ildikónak mielőbb reagálni kellene az őt ért vádakra.
Vadai Ágnes úgy fogalmazott: az ügyben a kormány "nem áll a helyzet magaslatán". Felvetette továbbá, hogyan lehetséges, hogy egy október 6-án kezdődött ügy "hogyan landolhatott" a Századvégnél. Hozzátette: az amerikai jog szerint egy ehhez hasonló ügyben nem csak a nevek, hanem maga az eljárás is titkos. Ezért úgy véli, a magyar állami körökből szivárgott ki az információ.

A jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: a beszámolótól nem lettek "túl okosak". Felvetette, hogy milyen összefüggés lehet a lehallgatási botrány és a mostani ügy között. A szolgálatok és minisztériumok képviselői azt mondták: a két ügy között nem tudnak összefüggést.

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM politikusa - aki nem tagja a bizottságnak - az ülést követően azt nyilatkozta: kezdeményezni fogja, hogy a legfőbb ügyész saját hatáskörében kérje ki azokat a nemzetközi, az amerikai állam birtokában lévő dokumentumokat, amelyek fényt deríthetnek az ügyre.

Gulyás: fideszesek nem érintettek

A fideszes Gulyás Gergely a Parlament folyosóján fideszes politikusok érintettségével kapcsolatban azt válaszolta: ha a Fideszből valaki érintett lenne, akkor kellene azzal a pártnak is foglalkoznia, de, mint mondta, erről semmilyen információja sincs és ezt kizártnak is tartja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Janulusz, 2014.10.20 20:15

@kozmix1: Nos a tökéletes hírszerzés fogja véleményem szerint is tényleg az ígért alázatra és visszafogottságra kényszeríteni Orbánt és pártját a központi bizottságával együtt.:?-DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2014.10.20 17:33

@Janulusz: Szerintem, lenne nagy csodálkozás, ha minden különféle gyanús ügyekben érintettekről elővennék a bizonyítékokat, és lepakolnák az asztalra!!! Nem szabadna figyelmen kívül hagyni, hogy ők nem kispályások, már csak a technológiai fejlettségük okán sem, nem beszélve az ilyen ügyekben szerzett gyakorlati tapasztalatukról!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2014.10.20 17:17

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2014.10.20 16:41

Nem hülyék az usákok. Nem akarják hogy a segedelmükkel építse ki a vezér Magyarországon a kis korrupt diktatúráját.
http://444.hu/2014/10/19/horvath-andras-januarban-ket-amerikaiak-fele-torteno-korrupcios-kiserletrol-beszelt-a-nemzeti-nyomozo-irodanak/
Nos amikor a volt NAV tisztviselő feljelentette a legnagyobb adócsalókat, nem gondolt bele kellően, hogy a miniszterelnök érdekeit vette célkeresztbe. Ezért nem is a feljelentettekkel kezdtek foglalkozni, hanem kiszálltak a feljelentő lakására, hogy eltüntethessék a terhelő adatokat, ha netán tárol pécéjén felelőtlenül bizonyítékokat. Szerintem lett abból mentve amihez hozzáfőhettek a gaz jenkik.:-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarnaveni, 2014.10.20 15:48

"Vadai Ágnes úgy fogalmazott: az ügyben a kormány "nem áll a helyzet magaslatán". Felvetette továbbá, hogyan lehetséges, hogy egy október 6-án kezdődött ügy "hogyan landolhatott" a Századvégnél. Hozzátette: az amerikai jog szerint egy ehhez hasonló ügyben nem csak a nevek, hanem maga az eljárás is titkos."
Ez nagyon érdekes mivel az orosz események kapcsán az orosz érdekeltségű kitiltott személyek neve nyilvános volt. Ezek szerint orosz embereknek nincsen személyiségi joguk.
Ez nem más mint egy kibúvó játszma az USA részéről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html