Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfői jelentése szerint a belvíz miatt tizenhét szakaszon másodfokú, huszonegyen elsőfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága már csak valamivel több mint 38 ezer hektár, melyből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is a Körösök és a Közép-Tisza vidékén vannak.

Az időjárási helyzet a belvízi védekezést segíti, ugyanis a következő napokban sem várható számottevő csapadék, s az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés is elősegíti a belvíz folyamatos levezetését - derül ki a jelentésből.

Árvíz miatt Magyarországon összesen 550 kilométeren van érvényben készültség. Hétfőre több helyen mérsékelték a harmadfokút: jelenleg a Tisza, a Sajó és a Bodrog egyes szakaszain - összesen 146 kilométeren - van ekkora készültség, másodfokú pedig csak a Tiszán van 32 kilométeren. Emellett 372 kilométeren - a Tiszát, a Keleti-főcsatornát, a Lónyay-főcsatornát és a Bodrogot érintően - elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az OMIT jelentése szerint a Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10-30 százalékos jégzajlást észleltek. A vasárnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki erőműn. Tiszalök-alsón a legmagasabb vízállást vasárnap 22 órakor rögzítették, azóta 4 centimétert apadt a vízszint, az árhullám jelenleg Tiszadob térségében tetőzik.

Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél jelenleg első fok feletti vízállásokat mérnek, akárcsak a Bodrogon Felsőbereckinél és Sárospataknál. A Túron, a Szamoson, a Krasznán, a Körösök vízrendszerén és a Maroson is tovább folytatódott az apadás, fokozat alatti vízállásokat észlelnek.

Az előrejelzések szerint mivel a tiszalöki erőművön áthaladt a jégtorlasz, Tiszalökig további lassú apadás várható. Lejjebb, Tiszadob és Tiszakeszi között hétfőn várható a vízszintek tetőzése. A Tisza-tótól kezdődő szakaszokon az első fokot megközelítő, helyenként azokat meghaladó vízállások várhatóak.

A mellékfolyók közül a Bodrog vízrendszerén levonuló árhullám Felsőbereckinél várhatóan hétfőn tetőzik, Sárospataknál még további néhány centiméteres vízszintemelkedéseket okozhat. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban a vízgyűjtők nagyobb részén napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, de a hegyvidéki területeken, illetve Kárpátalján napközben is fagypont közelében vagy az alatt marad a hőmérséklet.

Említésre méltó csapadék gyakorlatilag sehol sem várható. Ez az időjárás kedvező az árvízi helyzet szempontjából, jelentékeny mennyiségű újabb jégképződéshez nem lesz elég hideg, de ahhoz igen, hogy a folyók vízutánpótlása alacsony szinten maradjon - olvasható az OMIT jelentésében.

(Képünk illusztráció.)