Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány beugró országként vállalta el a 2017-es budapesti úszó vb szervezését, miután a nyertes mexikói város a költségek miatt lemondott a rendezés jogáról. Idehaza a költségek annyira nem számítanak: a Dagály strandfürdő helyén közel nettó 40 milliárd forintból épülő "úszópalota" terveit menet közben alakították át, hogy az megfeleljen egy majdani olimpia követelményeinek is. Budapest mellett még Balatonfüred ad otthont a 2017-es vb-nek, itt további beruházásokra kerül sor, előzetesen a rendezvény költségeit összesen 50 milliárd forintra becsülték.

A fővárosi közgyűlés szerdán tárgyalja az úszó vb rendezésének járulékos beruházásait, ezek 2016-2017-ben további 18,1 milliárd forintba fognak kerülni az adófizetőknek, ebből 8,7 milliárdot áll az állami költségvetés és 9,3 milliárdot Budapest.

A legnagyobb tétel a pesti alsó rakpart felújítása, gyalogos és kerékpáros útvonal kiépítésével. Ez a projekt már régebb óta szerepel a főváros tervei között, ám a úszó vb miatt előrehozták a megvalósítást - ráadásul a projekthez minimális önkormányzati pénzt kell hozzátenni. A tervezés időszakában felmerült, hogy a pesti alsó rakpartot autómentesítsék, ám végül maradt az öszvér megoldás, vagyis a 2x1 sáv mellett lesz sétány és kerékpáros út.

Ehhez fogható költségeket generál a Margitsziget csatornázása és a szigeten úthálózat építése. A margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda ad helyet a vízilabda mérkőzéseknek, ezért kell elvégezni a régóta tervezett beruházásokat. A csatornázásra és az útfelújításra 5,3 milliárdot költenének, ám ezen felül további 2,4 milliárdot fordítanak magának a sziget felújítására, ami kertészeti munkákat és "biztonságtechnikai" beruházásokat jelent. További 531 millió forintot szánnak "kompkikötők" létesítésére - itt inkább új hajóállomások kialakításról lehet szó. A sportolók, a "VIP személyek" és a nézők szállítását a Dunára terelnék (más kérdés, hogy ehhez egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő hajók).

Az úszó világbajnokság kapcsán a fővárosi úthálózat felújítására is sor kerül, összesen 3,7 milliárd forint értékben. Megújul a tervek szerint a Váci út, Hungária körút és az Árpád-híd burkolta. Az állatkertig kerékpárút létesül a Hungária körúton úgy, hogy a 2x4 útsávot, 2x3 sávra szűkítik a szakaszon.