BUX
39006

Útadó: "egy nagyon kretén ötlet"

Elképzelhető, hogy áprilistól úthasználati díjat kellene fizetni az autópályáknál alacsonyabb rendű közutakon - de csak a külföldi autósoknak.

Sebők Miklós, 2005. január 18. kedd, 08:01

A Magyar Hírlap cikke szerint a PM már idén 20 milliárd forint bevételt várna az intézkedéstől, melyhez hasonlót Románia már korábban bevezetett, igaz ott a belföldi rendszámú járművekre is.

Az esetleges magyarországi útdíj mértéke egyelőre nem ismert, a törvény normaszövege, az előterjesztés, az indoklás azonban már tavaly novemberben elkészült, és rendelkezésre áll az a külső szakértői tanulmány is, amely összeegyeztetné a rendelkezést az uniós joggal. Mivel a számítások szerint 20 milliárdos bevételt hozó intézkedés már április 1-jével életbe lépne, a tervezet azonnali egyeztetést sürget.

A PM-nél csak felvetésnek nevezték a javaslatot, amely nem tükrözi teljes egészében Draskovics Tibor álláspontját, a gazdasági tárca név nélkül nyilatkozó illetékese a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy rémhírként ugyan már hallottak az útdíjról, a tervezetet azonban még nem látták.

Az anyag még nem járt a Külügyminisztériumnál, az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója nem akart nyilatkozni róla, a környezetvédelmi tárcánál viszont azt mondták, hogy van náluk egy útadótervezet, amelyről hatásvizsgálatot kell készíteniük.

Wolf Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke "egy nagyon kretén ötletnek" nevezte a tervet, amely, ha megvalósul, az idegenforgalom versenyképességét is veszélyeztetheti, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának szóvivője szerint pedig az úthasználati díj bevezetése felvetheti a diszkrimináció gyanúját.