Utaznának a magyarok, de nincs rá sok pénzük

Ha a korlátozásokat feloldják, akkor magyarok kétharmada azt tervezi, hogy elutazik a nyáron - derül ki a Pulzus Kutató reprezentatív felméréséből. Túl sokat azonban nem fognak költeni, így nagy valószínűséggel idén is a belföldi turizmus dominál.
Szász Péter, 2021. január 22. péntek, 07:08
Fotó: Getty Images

Tavaly a lezárások és nehéz tervezhetőség miatt sok országban döntött rekordot a belföldi turizmus. Nem volt ez másként Magyarországon sem, ha a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) becslésen alapuló statisztikáját vesszük alapul. Eszerint annyira sokan vették igénybe a magánszálláshelyeket, hogy a belföldi utazási kedv történelmi csúcsot ért el nyáron.

Ha csak a kereskedelmi szálláshelyeket nézzük - amire megalapozottabb adatok állnak rendelkezésre - akkor 22 százalékos a visszaesés. Magyarország ebben a tekintetben a sereghajtók közé tartozik Európában. (Erről itt olvashat bővebben.)

Az optimista forgatókönyv szerint nyárra annyira magas lesz az emberek átoltottsága itthon és külföldön, hogy számos korlátozást fel lehet oldani és szabadabban lehet majd utazni külföldre is.

A Pulzus Kutató - a Napi.hu megbízásából készített - közvélemény-kutatása szerint a magyarok kétharmada szán valamennyi pénzt utazásra és mindössze 34 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ez nem szerepel a nyári büdzsében.

Az emberek 19 százaléka fejenként kevesebb mint 50 ezer forintot költene, ami egy rövid, belföldi kiruccanásra lehet elég, 25 százalékuk pedig 50 és 100 forint közötti összeget szán erre. Ez egy négytagú család esetében 200-400 ezer forint, amely még mindig inkább határon belül időtöltést valószínűsít.

Ezt kell tudni a kutatásról!
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
"Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"

Ennél többet az emberek 22 százaléka költene a következő megosztásban:

  • fejenként 100-150 ezer forintot 9 százalék
  • 150-200 ezer forintot 7 százalék
  • 200 ezer forintnál többet 6 százalék

Ezekből az összegekből már kijön egy külföldi kiruccanás.

A belföldi turizmust leginkább a budapestiek hajtják, ez pedig jól látszik a kutatási eredményekből is. A fővárosiaknak csak 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem utazik, ezzel szemben a községekben élőknek már 41 százaléka spórolja meg ezt az összeget a nyáron.

A budapestiek 43 százaléka költene legfeljebb fejenként 100 ezer forintot, 31 százalékuk azonban ennél többet, vagyis az ő körükben az országos átlagot meghaladja azok aránya, akik - feltehetően - külföldi nyaralást terveznek.

Az idősek tartanak az utazástól vagy nincs rá pénzük

A 60 év felettiek körében kiugró, 48 százalék azok aránya, akik nem költenek nyaralásra 2021-ben. Ebben részben benne lehet a vírustól való félelem, de az is, hogy a 150 ezer forintos átlagnyugdíj a megélhetésre sem nagyon elég, nem hogy utazásra.

A kor szerinti bontásból az derül ki, hogy a 40-59 éves korosztályban a legnagyobb azok aránya akik egy külföldi kiruccanásra is elég összeget terveznek nyáron elkölteni. A 18-39 évesek maradnak a határokon belül.

Az iskolai végzettség szerinti bontás is visszatürközi az emberek anyagi helyzetét. Az alapfokú végzettségűek 38, az érettségizettek 31, a diplomások 19 százaléka jelezte a Pulzusnak, hogy nem költenek nyalásra.

A felsőfokú végzettségűek arányaiban többet is szánnak nyaralásra, bár többségük szintén belföldön marad.

A nemek között nincs nagy eltérés a kérdést illetőn, a férfiak kicsivel nagyobb arányban utaznának és többet is költenének, mint a nők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2021.01.22 18:35

@lauda: ez nagyon gyenge volt szaros. Pont te emlegeted a kannás bort, aki együtt vedel a strici haverjával a restiben? Kicsit gondolkozz már mielőtt leírsz valamit. Ja... bocsi a gondolkodás az neked nem járható út :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2021.01.22 18:29

Igen, bármily meglepő, a legtöbb ember szívesen utazna, nyaralna, lazítana... élvezné az életet, dőzsölne... de több mint 90%-unk nem teheti meg, mert ezek kiváltságok, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, persze nyilván morálisan abszolút méltánytalanul és illegitim módon...
Én is, nem csak utaznék és nyaralnék kedvemre, hanem vennék Ferrarit, mélygarázsnak álcázott bunkeres majorságot, sőt még ménest is, meg jachot... De az átlagember (dolgozó vagy sem), nem fér ezekhez, ki van rekesztve mindebből, még akkor is ha relatív jól keres (az átlagon belül nyilván); hanem jut a robot, a hitel, a vajaskenyér, meg a panel... és ezekről álmodozhat, nézheti filmekben esetleg... Néha a szerencsésebb egy-két hétre eljut egy jobb helyre valami szervezett csicska utazással, ott belekóstolhat épphogy az ilyen életbe, jobbára persze csak passzív szemlélőként, aztán hiphopp el is tellig és vége is, rohanhat haza tovább élni rabszolga létét... Aztán ha netán elege van ebből az aljas önző kirekesztő igazságtalan, taposó, csaló gyilkos világból, akkor pl elkezdhet bűnözni... ha szerencséje van, akkor összeszed annyit, amiből élhet utána dolcsevítát, míg el nem kapák (vagy ha még nagyob szerencséje van, akkor nem)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2021.01.22 18:25

@Manoka14: A családi pótlékot 2009 szeptember 1-től.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Manoka14, 2021.01.22 18:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2021.01.22 18:08

@europeer: Bezzeg 2010 előtt mikor még a családi pótlékot is megadóztatták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html