Utcára vonulnak a közszolgák?

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT), illetve a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács azonnali összehívását, érdemi tárgyalásokat és azok teljes sajtónyilvánosságát követeli a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) kongresszusa – mondta Földiák András, a konföderáció elnöke a Népszabadságnak.
Napi.hu, 2016. február 28. vasárnap, 10:44
Fotó: Napi.hu

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes január első napjaiban azt nyilatkozta, hogy hosszú távon hatszázezer, ebben a kormányzati ciklusban 150 ezer közalkalmazott kerülhetne át az állami szférából a versenyszférába. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig később arról beszélt, hogy - a bürokráciacsökkentés keretében - 73 állami intézmény megszüntetését vizsgálja a kormány, és ez nagyjából ötvenezer ember sorsát érintheti.

Az eddigi kormányzati nyilatkozatokban a számok nem pontosak, s a használt fogalmak tisztázatlanok - hangoztatta a kongresszuson Földiák. Körülbelül száztízezer főt lehet bürokratának tekinteni, ennyi közszolga - kormánytisztviselő és köztisztviselő - dolgozik ugyanis közvetlenül az állam-, illetve az önkormányzati igazgatásban, közülük 34-35 ezren a helyhatóságoknál.

A kifejezetten az államháztartás keretében finanszírozott státusok száma már megközelíti a hétszázezret, és ide tartoznak többek között a pedagógusok és az egészségügyiek - csupán ők jóval több mint háromszázezren vannak -, a szociális, kulturális és közművelődési területen dolgozók, meg a majd százezernyi hivatásos állományú: rendőrök, katonák, tűzoltók, fegyőrök, titkosszolgák - írta a lap.

Közülük hatszázezer, de még százötvenezer leépítése is azzal járna, hogy a közszolgáltatások egy része egyszerűen összeomlik. A SZEF-nek és tagszervezeteinek minden eddiginél határozottabban titkozniuk kell ez ellen - hangoztatta Földiák. Ha erről nem lehet tárgyalásos úton egyezségre jutni, a közszférában működő szakszervezeteknek sem lesz más választása, mint utcára vonulni - jelentette ki az elnök.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK