BUX
38236

Utcára vonulnak a szakszervezetek a nyugdíj miatt

A szakszervezetek december 4-ére tüntetést szerveznek Budapestre, a Roosvelt térre, mert elfogadhatatlannak tartják a kormány törvénykezési gyakorlatát, a kis keresetű munkavállalók helyzetét és a nyugdíjpénzek lenyúlását.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 17:49

A szakszervezetek azért szeretnének az utcára vonulni, mert véleményük szerint az elmúlt hónapokban a társadalom jelentős részét hátrányosan érintő törvénykezési gyakorlat folyt, a már megszületett törvények és a benyújtott, döntésre váró jogszabálytervezetek többsége sérti a jogbiztonságot, veszélyezteti a munkavállalók érdekeit - áll a Szakszervezetek Demonstrációs Bizottságának (SZDB) kiáltványában.

A 2011. évi költségvetési törvénytervezet, az adóváltozások a munkavállalók jelentős része számára reálbércsökkenést eredményez majd, az intézkedések ismét a kis keresetű munkavállalókat sújtják, miközben a feketegazdaság tovább virágzik - hangsúlyozza az SZDB, aki szerint az érdekegyeztetés látványos kiiktatása, formálissá tételének szándéka mára bizonyossá vált.

A SZDB szerint tiltakozásra van szükség amiatt, hogy a kormány a tizenhárom év alatt összegyűjtött magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat három év alatt más célokra akarja elkölteni, és azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy közszféra-ellenes hangulatot teremt a mindenkori politika.

A szakszervezetek várják a munkavállalókat 2010. december 4-én, szombaton a budapesti Roosevelt téren.