Utólag nem vizsgálódik többé az OEP

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az ombudsman kezdeményezésére a jövőben utólagosan nem vizsgálja a terhességi-gyermekágyi segélyre és a gyermekgondozási díjra való jogosultságot megalapozó biztosítási jogviszony létrejöttének körülményeit - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.
MTI, 2013. május 2. csütörtök, 15:09
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a várandósság ideje alatt létesített munkaszerződést valójában nem a személyes munkavégzés, hanem a társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében kötötték - ezzel az indokkal törölt a nyilvántartásból több anyát az egészségbiztosítási pénztár, kötelezve őket a már kiutalt ellátás visszafizetésére. Az OEP szerint az ilyen utólagos ellenőrzések célja az Egészségbiztosítási Alap védelme, azok kiszűrése a rendszerből, akik a kötelező egészségbiztosítás ellátásait a biztosításban töltött rövid idejük alatt befizetett járulékukra hivatkozva kívánják igénybe venni - írta a hivatal.

Szabó Máté ombudsman ugyanakkor vizsgálatában megállapította, nincs olyan jogszabály vagy szabályzat, amely felhatalmazná az OEP-et arra, hogy utólagosan semmissé nyilvánítsa a felek közös akaratából létrejött munkaviszonyt, amely után a munkáltató a járulékokat már befizette. Nem vizsgálhatja, nem is minősítheti a felek közös akaratából megkötött munkaszerződést és a személyes munkavégzést akkor, ha az érintett a terhessége időtartama alatt létesített új munkaviszonyt.

Az OEP főigazgatója az ombudsman érvelése alapján felülvizsgálta az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak ellenőrzési gyakorlatát, így az anyák és újszülöttek szociális biztonsághoz fűződő jogainak védelme érdekében a továbbiakban nem vizsgálják majd utólag az ellátásra való jogosultságot megalapozó biztosítási jogviszony létrejöttének körülményeit.

oep
HOZZÁSZÓLÁSOK