Üzenjük Brüsszelnek: köszönjük!

Tovább működhet Magyarországon a társaságiadó-kedvezmény rendszere (tao), így a sportba is áramolhat a közvetett állami támogatás.
Domokos Erika, 2017. március 24. péntek, 15:51
Fotó: Napi.hu

Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao), Brüsszelben pénteken engedélyezték a folytatást - jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

A sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer "jó és hasznos", új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek - mondta Rétvári az MTI tudósítása szerint.

A 2011. július 1-je óta működő rendszer a sportnál - az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közleménye szerint - egyszerre biztosítja a látvány-csapatsportot űző klubok, egyesületek, szövetségek támogatását, valamint azt, hogy a cég az adott támogatással a fizetendő társasági adóját csökkentheti. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015-ben több mint 13 ezer cég összességében 107 milliárd forinttal támogatta a sportot, mint az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés egyik leghatékonyabb eszközét - véli az NGM. (Ami azt is jelenti,hogy az állam ekkora adóbevételről mondott le - a szerk.)

A tao-t sok támadás érte, törvényességét és eredményességét azonban Brüsszel is elismerte - közölte az államtitkár. A kultúra területén - a költségvetés és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) után - a harmadik legfontosabb támogatási formává nőtte ki magát a tao. 2014-ben 18 milliárd forint támogatás folyt be a rendszerből, 2015-ben pedig már több mint 22 milliárd forint - ismertette a számokat Rétvári Bence.

Az Európai Unió döntésének köszönhetően újabb hat évre biztosított az utánpótlás-nevelés, a létesítményfejlesztés és a szabadidősport támogatása - közölte Sárfalvi Péter, az Emmi nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Az öt látvány-csapatsportág - labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong - esetében 2011-hez képest 2016-ra 172 százalékkal, azaz mintegy 155 ezer emberrel nőtt a sportolók száma - mondta a helyettes-államtitkár az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK