BUX
38788

Üzent a Kórházszövetség: minden eszközre szükség van

Több figyelmet kell fordítani az egészségügyre és az abban dolgozó emberekre - írja üzenetében a Magyar Kórházszövetség közgyűlése. Arra kérik a társadalmat és a döntéshozókat, hogy tekintsék ezt a nemzet egyik sorskérdésének. A magyarok - különösen a hátrányos helyzetűek - betegebbek, mint az átlag európaiak, ezért még gondosabb törődést igényelnek.

Napi.hu, 2016. március 2. szerda, 16:35

Magyarország erőssé válásához fontos, hogy mindenkinek megadjuk az esélyt a lehető leggyorsabb gyógyulásra betegségéből - írja üzenetében a Magyar Kórházszövetség közgyűlése.

A kórházakban ma bizalomvesztett emberek dolgoznak. Az európai arányoknak megfelelő forrásokkal lehet eredményes és méltányos a gyógyítás, és csak ezzel párhuzamosan lehet azokat a nagyon fontos rendszerszervezési változásokat bevezetni, amelyek a betegek és a kórházi munkatársak elégedettségéhez vezethetnek - olvasható az üzenetben. Az erőforrásokat a szenvedő és az őt ápoló, gyógyító emberhez kell eljuttatni.

Figyelem és pénz kell

A beteg ember kiszolgáltatottságának csökkentéséhez minden eszközre szükség van: figyelem és pénz is kell ahhoz, hogy az ellátás szolgáltatási színvonalát legalább a más szektorokban megszokott szintre emeljük és a gyógyításunk eredményesebb legyen - kevesebb szövődménnyel és korszerűbb módszerekkel - írják.

Az ápolók kiemelt megbecsülése szükséges a pálya vonzóvá tételére és a szolgálatot teljesítők megtartására. A szakorvosoknak a hosszú évtizedek tanulásával és tapasztalatával megszerzett betegellátó munkájukért cserébe gondtalan életpálya jár. Az erőforrásokkal arányos szintű megbecsülést kapó, közellátási feladatukból megélni tudó, így napi felelősségteljes kórházi feladatukra összpontosítani képes szakemberektől várható a rossz trendek megfordítása. Az állami kórházakban dolgozó többi szakember sem lehet rosszabb helyzetben, mintha az állam más intézményében végezne hasonló munkát.

A hibák feltáráshoz és kijavításához partnerséget ajánl a Magyar Kórházszövetség és a tagszervezeteiként működő kórházak is.