Üzentek Matolcsyék - a határokat feszegeti az MNB

Ellentmondásos üzenetet küld a MNB monetáris tanácsa mai közleményében: egyrészt még van tér egy a jelenleginél is kisebb kamatcsökkentésre, de ha romlik a külső környezet megállnak.
Napi.hu, 2014. március 25. kedd, 15:20
Fotó: Napi.hu

A Monetáris Tanács megítélése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet megnövekedett bizonytalansága mellett is maradt még némi mozgástér óvatos kamatcsökkentésre, azonban a megemelkedett bizonytalanság a korábbinál is kisebb kamatcsökkentést indokolt - olvasható az MNB Monetáris Tanácsának mai közleményében. Az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására.

A Monetáris Tanács a márciusi inflációs jelentés alappályája körül három alternatív forgatókönyvet azonosított, amelyek a monetáris politika jövőbeli vitelére érdemi hatást gyakorolhatnak . A tartósan alacsony külső inflációs környezettel és a külső kereslet vártnál lassabb fellendülésével számoló alternatív forgatókönyvben az inflációs cél az alappályában feltételezettnél lazább monetáris kondíciók mellett érhető el. A kedvezőtlen külső környezettel és magasabb befektetői kockázatkerüléssel számoló kockázati pálya esetén az alappályánál szigorúbb monetáris kondíciók mellett alakul az infláció közép távon az árstabilitással összhangban. Szintén szigorúbb monetáris politikai irányultság felé mutat a hazai foglalkoztatottság és fogyasztás élénkülésével, így a belföldi dezinfláció mérséklődésével számoló forgatókönyv.

Az alapkamat 2012 augusztus óta tartó mérséklését az alacsony inflációs környezet, a közép távon is mérsékelt inflációs nyomás és a gazdaság kihasználatlan kapacitásai indokolták, miközben az ország kockázati megítélésének alakulása többnyire támogatóan hatott - olvasható a MNB Monetáris Tanácsának helyzetelemzésben, amit az újabb kamatdöntés után publikáltak. A Monetáris Tanács megítélése szerint az eddig megvalósított, összességében jelentős mértékű monetáris lazítás segíti az inflációs cél középtávú elérését és hozzájárul a hazai gazdasági növekedés erősödéséhez. A Monetáris Tanács továbbra is kiegyensúlyozott és konzervatív monetáris politikát kíván folytatni. Az inflációs cél elsődlegessége mellett a Monetáris Tanács figyelembe veszi a reálgazdaság helyzetét és tekintettel van a pénzügyi stabilitási megfontolásokra is. A monetáris politika mozgásterét befolyásolhatja az ország kockázati megítélésének érdemi és tartós elmozdulása.

A dezinfláció fokozatosan mérséklődik

A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció 2014-ben a 3 százalékos cél alatt maradhat, majd 2015-től a középtávú inflációs céllal összhangban alakulhat. Az elmúlt hónapokban a fogyasztóiár-index historikusan alacsony dinamikát mutatott. Az alacsony inflációs környezethez hozzájárult a visszafogott külpiaci infláció, a kihasználatlan kapacitások nagysága, az inflációs várakozások mérséklődése, valamint a több lépcsőben végrehajtott szabályozott-ár csökkentések. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban megfigyelt gyengébb árfolyam fokozatosan megjelenik a maginflációs tételek árazásában, ami az inflációs alapfolyamatok emelkedését vetíti előre. A lakossági fogyasztás csak lassabb ütemben élénkülhet, így a reálgazdasági környezet csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad. Emellett a laza munkapiaci környezet és az inflációs várakozások alkalmazkodása is a mérsékelt bérdinamika fennmaradását vetíti előre, ami elősegíti, hogy az infláció előretekintve a jegybank inflációs céljával összhangban alakuljon. Az alacsony inflációs környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdaság nominális pályáját erősebben horgonyozza a jegybank inflációs célja.

A magyar gazdaság növekedési pályára állt

A reálgazdaságot fokozatos élénkülés jellemezte az elmúlt negyedévekben, az ágazatok széles körében nőtt a kibocsátás. Előretekintve a magyar gazdaság növekedése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben folytatódhat. A következő évek növekedésének egyik forrása az export élénkülése lehet, amit a külső konjunktúra erősödése mellett a termelésbe fokozatosan bekapcsolódó új autóipari kapacitások és a javuló versenyképesség is támogatnak. Emellett a belső kereslet is bővülhet a következő években.

Tovább folytatódhat a külső adósság csökkenése

A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége 2013 végén tovább emelkedett, miközben a külső adósságráták jelentősen csökkentek. A következő években is számottevő maradhat a gazdaság külső egyensúlyi többlete, mivel a fogyasztás és a beruházás gyorsuló növekedése ellenére a külkereskedelem többlete magas szinten stabilizálódhat.
Az elmúlt negyedévben a nemzetközi befektetői hangulat változékonyan alakult, ami a Fed eszközvásárlási programjának folytatódó lassításával, egyes feltörekvő országok sérülékenységének előtérbe kerülésével és az ukrán-orosz konfliktus kiéleződésével magyarázható. A hazai kockázati felárak érdemben nem változtak a decemberi inflációs jelentés megjelenése óta.

A CDS-felár és a devizakötvények felára enyhén csökkent, a hosszú hozamok mérsékelten emelkedtek, míg az árfolyam jelentős ingadozás mellett gyengült. A főbb kockázati mutatók volatilitása nagyobb volt a megelőző negyedévekhez képest. Hazánk helyzete ugyanakkor más feltörekvő országokkal összehasonlítva fundamentálisan erős, sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A Monetáris Tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

andras_h, 2014.03.26 16:11

@jobbajobb: Ez mondjuk igaz. Ki is tartotta magasan a kamatot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.03.26 07:34

Rizsa a köbön. A gazdaság teljesítménye nem nó, a Ft veszti el az értékét. Az államdósság nem csökken. A születésszám folyamatosan esik, de a cigánytenyészet pörög. A nyugger a fő érték. Az infláció mese. Folyamatosan veszti el a papírpénz a vásárlóértékét, rohamosan szegényednek el az emberek, eladó ingatlanok, a középosztály nem tud 2 gyereket felnevelni. És egy ilyen piros pöttyös kancsal kretén magyaráz. Ez a magyar társadalom ennyit tud, ennyit érdemel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.25 22:40

@troll: meg azt akarja, hogy magas kamattal vonzzunk be minél több spekulatív forrótőkét, és ezzel ideiglenes erősítsük a ft-ot, az megérdelemelne egy orrbavágást.


..csak le kell szavazni 20 évre ....,jobb ,mint orrbavágni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.03.25 21:45

1.a reálkamat a lényeg, tehát ha csökken az infláció ,a kamatoknak is csökkeni kell.
2. mikor az infláció gyakorlatilag zéró ,akkor nem a monetáris szigorításon kell gondolkodn, hanem az élénkítésen, méghozzá minden eszközzel.
3. aki meg azt akarja, hogy magas kamattal vonzzunk be minél több spekulatív forrótőkét, és ezzel ideiglenes erősítsük a ft-ot, az megérdelemelne egy orrbavágást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2014.03.25 19:32

@csillagos66: "Az alacsony alapkamat a banki hitelezést segítheti, de nem segíti, mert a bankok ki vannak herélve"
Ez igaz, de ez csak az egyik ok, hogy a bankok nem hiteleznek. Mert pl. ott van az MNB Növekedési Hitelprogramja, ahol 0% a bankok forrásköltsége, tehát itt a forrásszerzés nem probléma, de !:
- Nagyon nehéz olyan KKV-t találni, aki nem 2,5% kamat melletti, hanem akár 0%-os kamatszint mellett is hitelképes, mert ők is ki vannak herélve. Ezen kívül a nagy része nem tud egy életképes és a konstrukciónak megfelelő hitelcélt prezentálni. Az első lépcső nagy részét a hitelkiváltások vitték el és nem a fejlesztési hitelek. Most már szigorúbb a feltétel. Egy bank csak az ezen program keretében kihelyezett hiteleknek a 10%-át fordíthatja kiváltásra. Nem is dübörög most ez a konstrukció
- A másik, erről persze mélyen hallgat az MNB és a kormán, az MNB elkezdte ellenőrizni a tavaly kihelyezett hiteleket és büntet. Na nem közvetlenül pénzbírsággal, csak éppen megvonja a kamattámogatást néhány ügyletnél. És most senki se gondoljon a bankok részéről valamiféle csalásra ! Nem arról van szó, hogy olyan hitelcélt finanszíroztak volna , amit nem lehetett volna, nem lett volna megfelelő biztosítéki háttér, hanem a bolha tökén is pattanást keresnek. Pl. a hitel lehívási adatlapján lemaradt a hitelezett ügyfél bélyegzője, vagy a bank "ÉRKEZETT" bélyegzője mellett az ügyintéző szignója. Hatalmas "csalások". De megvonja a bakoktól a 0%-os forrást. Ez is visszafogja, hogy ebben nagyobb aktivitást mutassanak a bankok a hitelezés terén, tök mindegy mennyi az alapkamat,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html