Kiderült, hogy mi veszélyezteti a magyar vadállományt

A vadállományt sehol sem veszélyezteti a jogszerű vadászat - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján.
Domokos László, 2019. szeptember 7. szombat, 14:12
Fotó: Pixabay

A vadállományt az veszélyezteti, ha nincs pénz vadvédelemre, vadőrre - hangsúlyozta a politikus. Ha van vadászat, ami a kiöregedett vadak kilövését helyezi a középpontba a fenntarthatóság és a trófea szempontjából is, akkor van pénz vadvédelemre, és a vadállomány fennmarad.

A miniszterelnök-helyettes a magyar vadállomány érdekében fontosnak nevezte a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak húsz évre növelését, valamint azt, hogy a vadgazdálkodás minimális területét háromezer hektárban határozták meg.

Az MTI beszámolója szerint Semjén Zsolt kitért a trófeabírálat visszaállításának jelentőségére is, mert bár a nagyvad létszám bőséges, annak minősége vitatható. A trófeabírálat pedig pont azt szolgálja, hogy minél inkább minőségivé váljon a magyar nagyvadállomány.

Míg Európában egy kilogramm, Magyarországon húsz-harminc deka körüli a fejenkénti éves vadfogyasztás - mondta Nagy István agrárminiszter.

Kovács Zoltán, a 2021-es vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos szavai szerint a rendezvényt Budapesten és négy kiemelt vidéki helyszínen, Keszthelyen, Gödöllőn, Hatvanban és Vásárosnaményban rendezik. A kormánybiztos elmondta: az elmúlt nyolc hónapban több mint kilencven partnerrel kerültek kapcsolatba, az elmúlt két hétben pedig 39 támogatott szervezet több mint 387 millió forint támogatást kapott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oskovulet, 2019.09.07 17:21

@Northop: ja, és nem vagyok vadász.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2019.09.07 17:19

@Northop: mit tudsz te erről az egészről? Az hogy utálod a vadászt....meg azt hogy őt kell "felelősségre vonni" mert te az erdőn ávezető úton elgázoltál egy disznót. Milyen ISMERETEID vannak a vadgazdálkodásról? Mert eddig csak az előítéletedről és az indulatodról tettél tanubizonyságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Northop, 2019.09.07 16:20

Először is azt kéne rendbe tenni, hogy hol van a vadgazdálkodás?? Ahol lakok, semmiféle vadgazdálkodási tevékenységet nem lehet látni. Újgazdagék megszerezték a vadászati jogot, egy évben kilőnek pár szarvast, jó alaposan berúgva mennek vadászni, de arra már nincs eszük, hogy egy normális vadgazdálkodási tervet észít(ttes)senek, és az szerint a vadpopulációt normális szinten tartsák, akár ritkítással, akár megfelelő módon végzett vadetetéssel.
Egyetlen módon lehet őket észrevenni, mikor heti szinten, mikor az autósok vaddisznót-őzet - szarvast ütve rendőrt hívnak, megjelenik egy fullajtárjuk, és vonogatja a vállát... Ja és majdnem elfelejtettem, a vadveszélyt jelző táblát már lassan a földutakra is kitetetik (nehogy számon lehessen kérni őket), ahelyett, hogy esetleg felelősségteljesen foglalkoznának a populációval. A másik, hogy város szélén levő kerteket a vaddisznók, és a szarvasok ugyancsak szorgalmasan látogatják, (ha nem akar a kert tulajdonos vadkárt, akkor betonfalat kell húznia a kertje köré, mert a sima kerítés maximum 1 hétig sértetlen) mert ugye a szórás egy olyan ismeretlen dolog a mostani vadásztársaság több tagjának, mint a húrelmélet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html