Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország újra vadászati nagyhatalom lehet - ezzel a felkiáltással harangozta be három és fél éve Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegyletet is elnöklő miniszterelnök-helyettes, hogy 1971 után újra nagyszabású budapesti rendezvény lesz.

Az esemény büdzséje azóta sem nyilvános. A rendezvénysorozathoz kapcsolódó beruházások végösszege még az optimista jelenlegi kormányzati becslés szerint is legalább 50 milliárd forintra rúg majd - írta a portál.

A keret négyötödét a rendezvényhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások emésztik majd fel - elsőként is a világkiállítás fő helyszínéül szolgáló kőbányai vásárváros területét és környékét érintő fejlesztések. Ezekre a 2017-es és 18-as költségvetésben 9,3 milliárd forintot különített el a kormány, de egy tavaly augusztusi határozattal további 1,5 milliárd forintot szignált a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítésére (további 4 milliárdot pedig egy mindössze két megállóból álló villamosvonal építésére).

Az eredetileg olimpiai helyszínnek álmodott kőbányai vásárközpont ingatlanvagyonát még 2008-ban megszerző Fonciere Polygone Hungária (FPH) Kft.-t előzőleg 2016 áprilisában, 17,28 milliárd forintért vásárolta vissza a kormány a francia befektetőktől.

A szervezésre egy hete önálló kormánybiztost is kapott a rendezvény, Kovács Zoltán volt kormányszóvivő személyében.

A világkiállításnak csak a programjaira további tízmilliárd forintot szán a kormány a hvg.hu információi szerint: a három hetesre tervezett esemény kísérőrendezvényeként például európai lovas játékokat rendeznek majd a Kincsem Parkban, de lesznek emellett sportlövő, íjász-, kutyás- és horgászprogramok is, a Magyar Művészeti Akadémián (MMA) pedig külön ülésszak foglalkozik majd a vadászat és a művészet kapcsolatával.

A javaslat szerint 2019 első félévére ütemezve a külsőségekre is egymilliárd - logótervezésre és -gyártásra 250, ajándéktárgyakra további 750 millió - forintot különítenének el.