Vádat emeltek két magyar kormánytisztviselő ellen

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség a két kormánytisztviselő mellett azokkal a személyekkel szemben is vádat emelt, akik őket a hivatali visszaélésre rábírták.
K. Kiss Gergely, 2018. május 25. péntek, 10:30
Fotó: Shutterstock

Az I. és II. rendű vádlottak - egy 40 éves és egy 52 éves nő - a vádbeli időszakban kormánytisztviselőként teljesítettek szolgálatot az egyik budapesti kormányhivatalnál. 2016 áprilisától kormányablak ügyintézőként látták el a hatáskörükbe tartozó feladatokat, amelyek teljesítéséhez hozzáféréssel rendelkeztek különböző nyilvántartásokhoz, így a lakcím- és gépjármű-nyilvántartáshoz is - olvasható a főügyészség közleményében.

A vád szerint a vádlottak 2016 novembere és 2017 augusztusa között a fenti nyilvántartásokból több esetben jogosulatlanul kértek le adatok azért, hogy ezzel maguknak, vagy másoknak kedvezzenek. Így 2017 márciusában az I. rendű vádlottat a vád szerint édesapja kérte meg arra, hogy jogalap nélkül, soron kívül kérjen le neki adatokat a gépjármű-nyilvántartásból annak tisztázása érdekében, hogy egy adott gépjárművel nincs-e valamilyen probléma (nem áll-e foglalás, körözés, vagy terhelés alatt). A vádlott édesapja kérésére megszegte a hivatali kötelezettségét, és a kért gépjármű adatokat jogosulatlanul lekérte a nyilvántartásból.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott ezen túlmenően két esetben kolléganőjét, a II. rendű vádlottat vette rá a jogosulatlan adatkérésre. Az egyik esetben saját érdekében, magáncélból, egy általa tervezett gépjármű-vásárlás miatt, a másik esetben pedig egy ismerőse kérésére, mert ő akkor éppen szabadságon volt. A II. rendű vádlott a vád szerint mindkét esetben teljesítette a kérést, hivatali kötelezettségét megsértve, jogosulatlanul lekérte a rendszám alapján megnevezett gépjárművek adatait a gépjármű nyilvántartásból és azokat közölte az I. rendű vádlottal.

A II. rendű vádlott a vád szerint egy további alkalommal is kért le jogosulatlanul adatokat a nyilvántartásból, akkor egy saját ismerőse kérésére. A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2017 nyarán megbízhatósági vizsgálatot rendelt el I. rendű vádlott vonatkozásában, amin a vádlott megbukott, ezt követően őt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei az irodájában elfogták.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2018.05.25 10:44

Ahogyan A tanúban mondja a főhős lánya: a statuálás, apuka, a statuálás a fontos.
És: nem lennénk most a kapitalisták helyében! A Fideszes korifeuok és csicskásaik ezermilliárdokat lophattak/nak el a köz pénzéből, de mivel ők maguk csinálják a törvényeket, nem vagy csak igen nehezen lehet elkapni, rajtakapni őket, amint éppen elveszítik a közvagyon közpénz jellegét.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kisebb értékben, a közigazgatás alapvetőbb szintjén helyes lenne a csalás. Azonban ne feledjük, fejétől bűzlik a hal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html