Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyben érintett bűnszervezet élén álló úgynevezett haszonhúzó gazdasági társaságok 2013-2016 között jelentős mennyiségű műanyagipari alapanyagot szereztek be közvetlenül az Európai Közösségen belülről, főként szlovák és osztrák társaságoktól. A vádbeli időszakban az uniós partnerektől származó árut a haszonhúzó gazdasági társaságok "papíron" magyarországi társaságok közbeiktatásával vásárolták meg - adta hírül a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A bűnszervezetben résztvevő öt haszonhúzó cég az első belföldi forgalomba hozatalt terhelő áfafizetési kötelezettség elkerülése érdekében egy gondosan felépített számlázási láncolaton keresztül szerezte be az árut - de csak papíron. Ehhez 25 belföldi gazdasági társaságot használtak fel és úgynevezett eltűnő kereskedővel csaltak. A láncügyletbe bevont 25 gazdasági társaság tényleges bevételszerző tevékenységet nem végzett, szerepüknek megfelelően a valós gazdasági események nélküli számlázásban vettek részt.

A számlalánc elején álló eltűnő cégek a következő szinten álló cégek részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítésük után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A lánc további résztvevői adóminimalizálásra törekedtek: a termékeket tovább számlázták, egyúttal az alsóbb szinteken álló cégektől kapott számlák áfatartalmát levonták. A számlaláncolat végén álló, a bűnszervezet tevékenységéből hasznot húzó cégek az alattuk álló cégektől befogadott számlák alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza. Az elkövetők célja - a fiktív belföldi cégek beiktatásával - az Európai Közösség területéről beszerzett áruk értékesítését terhelő általános forgalmi adó megfizetésének elkerülése volt, ezáltal kedvezőbb piaci áron tudták a granulátumot értékesíteni.

A bűnszervezet a közel négy éven keresztül folytatott jogellenes tevékenységével több mint egy milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A főügyészség költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt összesen 14 emberrel szemben emelt vádat, közülük 7 vádlott bűnszervezetben követte el a bűncselekményeket. A vádiratban 7 személy - köztük 3 bűnszervezetben elkövető - vonatkozásában tettek indítványt alternatív büntetés kiszabására abban az esetben, ha a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismerik. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.