Vágott az MNB - itt vannak az első elemzői reakciók

Az MNB-t a 300 forintos jegyzéssel kacérkodó euróárfolyam sem tántorította el - vélik a keddi kamatdöntést kommentáló elemzők.
NAPI, 2013. január 29. kedd, 14:24
Fotó: Napi.hu

Az MNB a várakozások többségének megfelelően 25 bázisponttal 5,5 százalékra csökkentette tovább az alapkamatot.

Az MNB nem ijedt meg a gyengülő forinttól - kommentálta a döntést Bebesy Dániel, Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere, aki szerint a vártnál kedvezőbb decemberi inflációs adat és a hónap során megjelent rendkívül gyenge reálgazdasági adatok adhattak ismét muníciót a külső tagoknak. Bebesy szerint nehéz helyzetbe került az MNB, hiszen ha a 300 forintos euróárfolyam közelében megállt volna a vágási sorozattal, akkor egyértelműen jelzi, hogy igenis létezik olyan árfolyamszint, amely mellett az eddig mindenre elszánt külsős tagok is visszavonulót fújnak, márpedig egy ilyen konkrét szint explicitté tétele a későbbi mozgásteret szűkítette volna. A mostani enyhítés a jelenlegi forintárfolyam tükrében azonban felveti a kérdést annak kapcsán, hogy miként értelmezendő a monetáris tanácsnak az az iránymutatása, amely szerint addig folytatódik a kamatcsökkentés, amíg a kedvező globális folyamatok  megmaradnak. A hajszálnyival kedvezőbb globális növekedési kilátások, és a stabilabb eurózóna mellett a gyengülő forint mindenképpen romlást jelez. A 300-as szint feletti kamatvágásokra eddig nem volt példa, így a forint árfolyamra is váratlan hatással lehetnek. A gyengülő forint kapcsán nem látszik, hogy mi lenne a külsős tagok álláspontja, és a kormány kommunikációja is meglehetősen ellentmondásos, így lehet, hogy nagyobb kilengések elé nézünk - véli a szakember.

A 300-hoz közelítő euróárfolyam sem tántorította el a monetáris tanácsot, hogy folytassa a kamatcsökkentési ciklust - írta kommentárjában  Gabler Gergely, az Equior szakértője, aki szerint valószínűleg a korábbiaknak megfelelően 4:3 arányban dőlt el a kérdés, a külső tanácstagok többségével. Gabler az állampapírpiaci hozamcsökkenéssel szemben beindult forintgyengülést azzal magyarázza, hogy felerősödtek a piaci aggodalmak az új MNB elnök új személye és a monetáris politika további lazulása kapcsán. Az új, várhatóan nem-konvencionális eszközöket is bevető jegybanki menedzsment a kötvényhozamokat a forint rovására leszoríthatja, ami megmagyarázza az elmúlt egy-két hónap piaci reakcióit. Az Equilornál azt valószínűsítik, hogy idén tovább folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, év végére 4,5-4,75 százalékos alapkamatra számítana. A monetáris lazítások terén csak akkor várnak szünetet, ha jelentős sokk éri a magyar piacot, ami 300 feletti forint árfolyammal, és tartósan növekvő kötvénypiaci hozamokkal párosul. Ami a forintárfolyamot illeti, a 300-as lélektani szint megállíthatja a forintgyengülést, ám a következő egy-két hónapban nagy kilengések jöhetnek, ami akár jelentősen 300 fölé tolhatja az árfolyamot. Ezt követően azonban stabilizálódhat a forint, év végére ismét 290 körüli szinteken mozoghat a hazai deviza euróval szembeni árfolyama.

A forint árfolyamának gyengülése és az euróval szembeni 300-as lélektani szint elérése miatt ugyan érezhető volt némi elbizonytalanodás a kamatcsökkentési sorozat folytatását illetően, azonban a piaci árazások, a határidős kamatlábak a kamatcsökkentést vetítették előre - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Míg az enyhülő pénzpiaci kondíciók, az alacsonyabb szinteken stabilizálódó hozamok és kockázati felárak, valamint a reálgazdasági mutatók és érdemben javuló inflációs kilátások alátámaszthatják az alapkamat további csökkentését, az alacsonyabb kamatok a forint árfolyamát sérülékenyebbé tették. Az eddigi kamatcsökkentésekre leginkább a globálisan enyhülő monetáris kondíciók, a nagy jegybankok újabb mennyiségi lazításai adhattak lehetőséget, amelyek a hazai pénzpiaci hozamokra is igen erőteljes hatással vannak. A Takarékbanknál arra számítanak, hogy a kamatcsökkentési sorozat üteme a következő időszakban némlieg lassulhat, így az 5 százalékos alapkamat az év közepére érhető el. A kamatpálya várható alakulására azonban erőteljes kockázatot jelenthet a nemzetközi hangulat esetleges romlása, az MNB vezetésének változása, valamint a 2014 első felére várt 3 százalékos inflációs cél elérésének tarthatósága. Amennyiben az MNB élére a piac által is elfogadható személy kerül, valamint a jövő évi inflációs célt nem fenyegetik előre nem látható kockázatok, a kamatcsökkentés fokozott óvatosság mellett folytatható a második félévben is, így az év végére 4,75 százalékra csökkenhet az alapkamat.


Napi grafikonok

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.01.29 22:39

@bogar511: A dogmatizmus liberalizmus csődje. Mantrázzák a hülyeségeiket, és nem hagyják magukat a tényekkel befolyásolni. Ha valaki egy bankban teszi ezt, hatalmas károkat tud okozni munkaadójának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roqfort, 2013.01.29 15:56

Valamiért a CEMP csoport most a CIB elemzői csapat álláspontját publikálta elsősorban minden fórumon (gazdasági rádió, Napi, Portfólió). Pedig szerintem a CIB elemzőjének nyilatkozata már önmagában is sok kérdést hagyott nyitva, ill. az érveik nem voltak alaposan kidolgozva. Na mindegy, szerintem is furcsa lett volna, ha most nem így döntenek, figyelembe véve az eddigi döntéseiket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2013.01.29 15:01

Most, 3 órakor, a forint lejjebb van, mint egész délelőtt volt az EUR-hoz.
Az elemzők... hmmmmm... nem jól elemeztek, ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html