Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lezárult négy fővárosi kerületi önkormányzati társaság ellenőrzése: a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt., illetve a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. elszámolásai viszont összhangban voltak a jogszabályi előírásokkal - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevők megállapítása szerint a ferencvárosi vagyonkezelő (FEV) gazdálkodása nem volt szabályszerű, mert számviteli beszámolóit 2015-2017 közötti időszakban nem támasztotta alá leltárral, beszámolója nem így volt megalapozott, megsértette a valódiság elvét, működésének elszámoltathatósága, átláthatósága, a nemzeti vagyon megóvása pedig nem volt biztosított. A 2018-ban 1,8 milliárd forintos bevételt elkönyvelő FEV vezérigazgató-helyettese 2014-2018 között Martos Dániel volt, akiről a 444.hu korábban gyakran cikkezett.

"Az elmúlt években a FEV IX. vezérigazgató-helyetteseként ő felelt a parkolási rendszerért, amiről kiderült, hogy ezer sebből vérzik. Kamu parkolójegyeket adtak ki az automaták, a bevételek nevetséges töredéke landolt a kerület kasszájában, különös körülmények között kiiktatták a távfelügyeletet, és feketén dolgoztatták a parkolóőröket, akik közül egyesek munka közben az utcán drogot árultak" - írta a 444.hu. Mélyen érintett a lakásügyben, aminek a lényege az volt, hogy ferencvárosi politikusok, rokonaik és barátaik sorban költöztek be közpénzből felújított értékes önkormányzati lakásokba. Az ingatlanok sorsáról a cikk szerint Martos Dánielék döntöttek. Új polgármestere van már Ferencvárosnak, hiszen Baranyi Krisztina, az egyesült ellenzék támogatását élvező független jelölt legyőzte a kerületet 2010 óta irányító fideszes Bácskai Jánost.

Az ÁSZ a terézvárosi vagyonkezelőről is azt állapította meg, hogy a társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a számviteli beszámoló mérlegét leltárral nem támasztotta alá, illetve nem győződött meg a mérlegbe került tételek valódiságáról. A terézvárosi vagyon kezelő 2018-ban 2,9 milliárd bevételt ért el, vezérigazgatója pedig Járási László. "Gyanúsan drága lakásfelújítások és játszóterek költségvetését titkolják Terézvárosban" - írta a 24.hu. A cikk szerint a túlárazás a vagyonkezelő működési rendszerébe van kódolva, így jogilag nehezen támadható. Itt is új polgármester van, a fideszes Hassay Zsófiát a momentumos Soproni Tamás váltotta.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vagyongazdálkodása sem voltszabályszerű, a 2015 -2017. évi számviteli beszámolók mérlegeit nem támasztotta alá leltárral, ezért az éves beszámolók nem voltak megalapozottak - összegezte megállapításait az ÁSZ. Az angyalföldi ingatlangazdálkodó cég 2018-ban 2,7 milliárd forintos bevételt ért el. Itt nem voltak botrányok, a polgármester is a régi maradt.