Vagyonokat spórolhatunk egy egyszerű lépéssel

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. becslése szerint évente egy nagyobb város villamosenergia-fogyasztását takaríthatjuk meg azzal, hogy október 26-án, vasárnap hajnali háromkor egy órával visszaállítjuk az óráinkat. Ezzel visszatérünk a normál vagy télinek is nevezett időszámításra.
Napi.hu, 2014. október 21. kedd, 11:20

Magyarország 1980 óta közel 4000 gigawattóra villamosenergiát takarított meg az óraátállításssal, pontosabban a nyári időszámítás hatásaként - derül ki a MAVIR ZRt. évtizedek óta gyűjtött adataiból. Az október végéig tartó nyári időszámítás egyik legnagyobb előnye az évi mintegy 120 gigawattóra fel nem használt energia, ami egy nagyobb város, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapszik, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével.

A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken a hazai villamosenergia-rendszer esti terhelése, hiszen később sötétedik, ezáltal később kapcsoljuk fel a világítást. Az órák október végi visszaállítását követően ugyan hamarabb sötétedik, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérkezünk - nem okoz többletfogyasztást.

Az ország nyári időszak alatti villamosenergia-megtakarítását az óraátállítást megelőző és követő napi fogyasztási görbék alapján becslik a MAVIR szakemberei. Ez naponta 1,5-3 százalékos, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb fogyasztást eredményez. A fogyasztás és ezáltal a megtakarítás több tényezőtől is függ, többek között az időjárástól és az ünnepnapok alakulásától.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csarlsz, 2014.10.21 15:19

Na ez az ami szerintem nem igaz. Jó lenne, ha ezt az állítólagos megtakarítást, adatokkal, bizonyítékokkal támasztanák alá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html