Vagyonosodási vizsgálatok: újratöltve?

A vagyonosodási vizsgálat érdemi lehetősége két évvel ezelőtt szűnt meg, 2016. január 1-ével - emlékezett meg az évfordulóról a Zoom.hu.
Domokos László, 2017. december 29. péntek, 11:44
Fotó: Pixabay

A vagyonosodási vizsgálat az szja-bevallás utólagos ellenőrzését jelöli. Ilyenkor a NAV becsléssel állítja fel a magánszemély vagyonmérlegét. Ezt hívja a köznyelv vagyonosodási vizsgálatnak - 2016 eleje óta pedig csak akkor indítható, ha egy nyomozó hatóság bűncselekmény miatt nyomoz valaki ellen.

Minden másnál egyszerűbb volt ezzel a módszerrel elkapni az adócsalókat. Sok esetben például az eltitkolt jövedelmek külföldi forrásait próbálta az ellenőrzés a hagyományos módszerekkel felderíteni, előre tudhatóan sikertelenül - mondta Michnai Attila, vagyonosodási ügyekre specializálódott adószakértő a portálnak.

Korábbi NAV-os információk alapján tudható, hogy 2015 novemberéig abban az évben 1100 eljárást indított az adóhivatal. A vizsgálatok 900 esetben bizonyultak indokoltnak, így 19,5 milliárd forintos bevételt hoztak az államkasszának. Ez vizsgálatonként átlagban tehát 22 millió forintot jelentett.

Az adószakértő elmondta: mindezek ellenére sok ügyfél keresi fel, leginkább a nem feltétlenül hagyományos utakon szerzett jövedelmeik legalizálása miatt. Szerinte nem árt óvatosnak lenni, mert amilyen hirtelen megszüntette a kormány az adóhivatal kezében legeredményesebbnek mondható vizsgálati módszert, legalább olyan ütemben és gyorsasággal fogja azt visszahozni egy másik kormányváltás idején - írta a Zoom.hu.

Címlapkép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.12.29 12:17

@troll: Pontosan. Minél magasabb adók és vegzálás, annál kisebb adóbevétel, és fordítva. Az adóelkerülést és a feketegazdaságot a politikusok maguknak köszönhetik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.29 12:10

a vagyonosodási vizsgálatnak csak az első 5 évben volt értelme, mivel az adózókat felkészületlenül érte.

miután gyurcsány kampányszerűen beindította , az adózók sokkal óvatosabbak lettek , ezután már nem magyar bankba tették a pénzüket, nem magyarországon vettek ingatlant, a hazai befektetéseiket külföldi cégek mögé bújva eszközölték, készpénzzel fizettek a nagy értékű árukért, stb, így már csak a nagyon ostobák esetén tudott az apeh jelentős hiányt megállapítani.

hosszútávon inkább káros volt a vagyonvizsgálat kampány ,mivel rengeteg magyar pénz ment miatta külföldre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html