BUX
38240

Vajna lett a magyar filmipar teljhatalmú ura

Kibővített feladat- és tevékenységi körrel Orbán Viktor ismét filmipari kormánybiztossá nevezte ki Andrew G. Vajna producer-üzletembert.

NAPI, 2013. január 11. péntek, 12:30

Orbán Viktor miniszterelnök ismét filmipari kormánybiztossá nevezte ki Andrew G. Vajna magyar származású producert, üzletembert - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Vajnát már 2011 januárjában megbízta a kormányfő a "nemzeti filmipar megújításával", az új kinevezés valójában a feladat folytatását, illetve tevékenységének kibővítését jelenti, így ő dönt a magyarországi filmvagyon hasznosításáról és tesz javaslatot a mozgóképszakmai képzési rendszer kialakítására, a szerzői jogi kalózkodással szembeni kormányzati intézkedésekre és indokolt esetben a vonatkozó jogszabályok módosítására is. A kormánybiztos feladatának ellátásához minden szükséges adatot, információt és elemzést rendelkezésre kell bocsátaniuk a kormány irányítása alatt álló szerveknek és intézményeknek.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány konszolidációjának ellenében az állam által 2011-ben létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-hez (MNF) kerül a Mafilm Filmgyártási Nonprofit Zrt. és a Magyar Filmlaboratórium Nonprofit Kft., az ingatlanaikkal együtt. Ezzel kapcsolatban Vajna úgy nyilatkozott, hogy a cégek divízióként olvadnak be az MNF-be, így a filmalap nemcsak pénzzel, hanem stúdióval, eszközökkel és laboratóriumi kapacitással is támogatja majd a filmgyártókat. A többi állami filmstúdiót a tervek szerint megszüntetik, a cégbírósági adatok szerint jelenleg felszámolás alatt áll az Objektív és a Budapest Filmstúdió, végelszámolása folyik a Dialógnak, a Hunnia filmstúdió azonban még működik (e stúdióban készült a 2012-ben leforgatott mindössze négy magyar film közül a Szász János rendezte A nagy füzet).

A kormánybiztos feladatai:

meghatározza a mozgóképszakmát érintő lehetséges vagyongazdálkodási feladatokatkidolgozza az állami tulajdonban lévő filmstúdiók és filmgyártási infrastruktúra hasznosításának koncepcióját és felügyeli annak megvalósításátjavaslatot tesz a hazai mozgóképszakma hosszú távú fejlődését biztosító képzési rendszer kialakításárajavaslatot tesz a filmipart is érintő szerzői jogi kalózkodással szembeni kormányzati intézkedésekrefelügyeli és koordinálja a Magyar Mozgókép Közalapítvány tartozásállománya konszolidációjának lezárásátindokolt esetben javaslatot tesz a vonatkozó jogszabályi környezet módosítására.

A kormánybiztos feladatkörében eljárva,

figyelemmel kíséri és segíti az audiovizuális politikáért, illetve a mozgóképszakmáért felelős kormányzati szervek tevékenységétvéleményezi a feladatával összefüggő kormány-előterjesztéseketrészt vesz a feladatához kapcsolódó kormányzati egyeztetésekenközreműködik a mozgóképszakmát érintő kormány-előterjesztések előkészítésében.