Vajon miről beszélt Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszterjelölt?

A legfontosabb feladatok közé a 2010-ben elkezdett vagyonpolitika folytatását, a közvagyon gyarapítását és a vele való ésszerű gazdálkodást sorolta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén kinevezése előtti meghallgatásán az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. május 14. hétfő, 17:54
Fotó: MTI Fotó

Bártfai-Mager Andrea szerint nyolc évvel ezelőtt hivatalba lépett kormány előbb megállította az állami vagyon kiáramlását, majd a stratégiai elemeket visszaszerezte. A tárca nélküli miniszterjelölt főbb feladatai között kiemelte az állami vagyonon belül azonosítani azokat a területeket, amelyek húzóágazatokká válhatnak, és amelyekhez szakpolitikai érdek fűződik, továbbá azoknak a vagyonelemeknek a kijelölését, amelyekre az államnak nincs szüksége - írta az MTI.

A hosszú távú vagyonpolitika kidolgozásához a jelenlegi gazdasági helyzet megfelelő, túl van az ország az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb pénzügyi-gazdasági válságán - véli a miniszterjelölt. A magyar gazdaságpolitika jó irányba halad és globális szinten is kedvezőek a kilátások.

Aktív tulajdonosi joggyakorlást lát szükségesnek a miniszterjelölt azokon a területeken, ahol alapvető az átalakítás igénye, például az egységes közműellátás tekintetében. Bártfai-Mager szerint meg kell erősíteni az állami részvételt a feltörekvő iparágakban is.

Az állami vagyon értéke megközelíti a 16 ezer milliárd forintot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kezelt vagyon értéke 8600 milliárd forint.

Az eddigi kormánybiztos, aki 2016 óta felelt a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, a továbbiakban a hozzá tartozó négy főbb terület aktualitásairól beszélt. Ami a postát illeti, Bártfai szerint a cél hosszú távú stratégiával biztosítani a piaci nyereségességet.

A Magyar Fejlesztési Bankról szólva a miniszterjelölt felidézte, 700 milliárd forintnyi olyan finanszírozási igényt azonosítottak, amelyet a kereskedelmi bankok nem tudnak valamiért lefedni.

A Takarék csoportról szólva a tárca nélküli poszt várományosa rámutatott, az integráció után továbbra is az a cél, hogy a vidék bankja maradjon a csoport.

A közműszolgáltatás területén Bártfai-Mager többek között azt emelte ki, hogy a társaságok a jövedelmeket visszaforgatják a korszerűsítés érdekében.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.

HOZZÁSZÓLÁSOK