Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette: Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.

A szóvivő válaszában, Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni azt az  Európai Unióban, a szükséges és érvényeben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő szerint az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyag-gyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött az vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezáráshoz.

Arra emlékeztetett, hogy az uniós bizottság ajánlást tett közzé a vakcinák szállítására és tárolására vonatkozóan.

Világos, szükséges és kulcsfontosságú, hogy valamennyi tagállamban technikailag összehangolt és politikailag elfogadott oltási stratégiák készüljenek, beleértve a hatékony és következetes kommunikációt és az álhírek elleni küzdelmet. Kiemelt fontosságú a koronavírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok gyors fejlesztésének és jóváhagyásának támogatása - idézi az MTI.

Minden vakcinának, mely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az európai piacon található összes gyógyszerre vonatkozó magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek - tette hozzá a szóvivő.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek mellett közölte: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani.

Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag - mondta a kormányfő. Elmondása szerint az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.