Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette: Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.

A szóvivő válaszában, Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni azt az  Európai Unióban, a szükséges és érvényeben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő szerint az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyag-gyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött az vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezáráshoz.

Arra emlékeztetett, hogy az uniós bizottság ajánlást tett közzé a vakcinák szállítására és tárolására vonatkozóan.

Világos, szükséges és kulcsfontosságú, hogy valamennyi tagállamban technikailag összehangolt és politikailag elfogadott oltási stratégiák készüljenek, beleértve a hatékony és következetes kommunikációt és az álhírek elleni küzdelmet. Kiemelt fontosságú a koronavírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok gyors fejlesztésének és jóváhagyásának támogatása - idézi az MTI.

Minden vakcinának, mely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az európai piacon található összes gyógyszerre vonatkozó magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek - tette hozzá a szóvivő.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek mellett közölte: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani.

Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag - mondta a kormányfő. Elmondása szerint az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.