A TASZ és a PC közösen igényelt adatokat a Belügyminisztériumtól (BM), hogy kiderítse, közvetlenül az országgyűlési választást megelőzően hányan létesítettek Magyarországon lakcímet. Ahogy ezt akkor is megírták, ezekből a közérdekű adatokból lehetne arra következtetni, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a 2018-as országgyűlési választást. A Belügyminisztérium akkor megtagadta a válaszadást, ezért a két szervezet bírósághoz fordult, hogy elérje a közérdekű adatok kiadását - emlékeztet a jogvédő szervezet közleménye.

Tegnap az elsőfokú bíróság kötelezte a BM-et az adatok kiadására. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora méreteket öltött a választás eredményének befolyásolására irányuló lakcímbejelentés.

"A bíróság mostani döntése lehetővé teszi, hogy tisztábban lássunk azzal kapcsolatban, hogyan is zajlanak valójában Magyarországon a választások. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok tájékozódhassanak a jogaikról és a polgárokkal közösen fellépünk a jogsértésekkel és csalásokkal szemben." -- mondta Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.

A TASZ 2019-ben is folytatja a Választási Jogi Programját, amelynek keretében kiegészíti és megújítja a valasztasz.tasz.hu oldalt az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választásokra vonatkozó anyagokkal. Ezen a választópolgárok, az újságírók és az önkormányzati választáson jelöltként indulni tervezők minden szükséges információt és jogi segítséget megtalálnak a választáson való aktív részvételhez. A valasztasz.tasz.hu látogatói többek között ahhoz kaphatnak tippeket, hogyan léphetnek fel a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen, mit tehetnek, ha visszaélnek az aláírásgyűjtéshez megadott adataikkal.