Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az V. kerületben a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert 53 százalékkal, az ellenzéki Tüttő Kata 42 százalékot kapott. Az I. kerületben nagyon szoros volt a verseny: a jelenlegi polgármester Nagy Gábor Tamás 47 százalékon állt, az ellenzéki V. Naszályi Márta pedig már 48,4 százalékkal nyert, mintegy 100 szavazat csak a különbség. A XIII. kerületben biztos, hogy az MSZP-s Tóth József marad a polgármester, hiszen 80 százalékon áll. Váltás lesz a főváros legnagyobb lélekszámú kerületében, Újbudán, mivel László Imre, a DK egészségpolitikusa majdnem 10 százalékot vert az eddigi fideszes polgármesterre, Hoffmann Tamásra.

Új polgármestere lesz Ferencvárosnak, Baranyi Krisztina, az egyesült ellenzék támogatását élvező független jelölt legyőzte a kerületet 2010 óta irányító fideszes Bácskai Jánost 58-39 arányban. A III. kerületnek is ellenzéki polgármestere lett: Kiss László 52-48 arányban nyert a fideszes Bús Balázzsal szemben.

Eddig a fideszes Wintermantel Zsolt volt a polgármester a IV. kerületben, ez most változni fog: 50,55 százalékkal győzött Déri Tibor, az ellenzéki összefogás momentumos jelöltje, Winermantel pedig 45 százalékot kapott. Bár a lecsukott Hunvald György ex-polgármester indulása alaposan bekavart az ellenzéki összefogás nélkül maradt Erzsébetvárosban, a DK-s Niedermüller Péter így is nyert a VII. kerületben: Niedermüller Péter (DK, közös ellenzéki jelölt) 48 százalék, míg Vattamány Zsolt (Fidesz) csak 41 százalékot kapott.

Zuglóban Karácsony Gergely utódja Horváth Csaba (MSZP) lett: 50-39 százalék arányban nyert Rozgonyi Zoltán ellen. Kispesten is vezet és nyert 58 százalékkal a jelenlegi szocialista polgármester G ajda Péter, pedig kemény kormánypárti kampány folyt ellene. A Józsefvárosban a helyzet nagyon szoros volt: Pikó András (közös ellenzéki jelölt) nyert végül 49,5 százalékkal, míg Sára Botond, fideszes jelölt szorosan követte 48,5 százalékkal, mindössze 200 szavazat a különbség. Kőbányán nyert a Fidesz: Kovács Róbert 51,5 százalékkal nyert.

Nincs váltás a XII. kerületben, ahol Pokorni Zoltán 60 százalékkal nyert DK-s kihívójához, Élő Norberttel szemben. Ez nem is meglepő: egyrészt a Hegyvidéken még sosem volt baloldali polgármester, másrészt Pokorni Zoltán öt évvel ezelőtt is a legmagasabb arányban nyert a budai fideszes polgármesterek közül. Szabados Ákos nyert Pesterzsébeten: 93 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 51,5 százaléka az övé. A közös ellenzéki jelölt, Balog Róbert 48,5 százalékot szerzett.

Őrsi Gergely, egy fiatal szocialista kihívó 53 százalékkal megverte Láng Zsoltot, a II. kerületet 2006 óta irányító fideszes politikust. Ez elég nagy változás, hiszen egy hagyományosan polgári, budai kerület élén baloldali polgármester állhat - bár a II. kerületet 2002 és 2006 között már irányította egyszer Horváth Csaba. A XVIII. kerületben nyert a szocialista Szaniszló Sándor. A XVI. kerületben marad a fideszes vezetés Kovács Péter személyében. A fővároson belül sok helyen borult a regnáló fideszes polgármester, de Csepelen nem: Borbély Lénárd 80 százalékos feldolgozottság felett 52,27 százalékon áll, míg az ellenzéki Erdősi Éva csak 43,6 százalékot szerzett.

Óriási a különbség a két jelölt szavazatszáma között a VI. kerületben: Hassay Zsófia a kerület eddigi fideszes polgármestere, Soproni Tamás pedig a közös ellenzéki momentumos jelölt, az eredmény pedig 57,7-42,2 Soproni javára. Soproni az előzetes becslések szerint is jó esélyekkel indult, Hassay támogatottsága ugyanis nem érte el az 50 százalékot 2014-ben, a Fidesz pedig a tavaszi EP-választáson csak 39 százalékot kapott.

Hollik István kormányszóvivő szerint a kormány tiszteletben tartja a fővárosiak döntését.