Választás 2018: A visszalépésekre szombat délelőtt 11 óráig van idő

A szavazást a legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig, közép-európai idő szerint szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson.
Szepesi Anita, 2018. április 6. péntek, 07:24
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról. Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra. (Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a  Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.)

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát - írta az MTI.

Az egyéni választókerületi képviselőjelölt a jelöltségről vagy a szükséges (E1-es) formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával személyesen mond le az illetékes választási irodánál, vagy egy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által.

A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.

A lemondott jelölt nevét tehát "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2018.04.06 11:19

Hajaj! Nem győznek az ellenzék jelöltjei visszalépni egymás javára. Gondoljátok hogy csak azért hogy az ellenzéki pártok tagsága elégedett legyen, majd lemond közülük bármelyik is a csecsről, a jó kis képviselői fizetés reményéről, esetleg a parlamenti bizottsági tagságról?
Meg is ölnék egymást érte, nemhogy még lemondjanak róla önként a másik javára! Persze! Számukra, a kis "önzetleneknek" csak az Orbán kormány eltávolítása a fontos! :D
Ha az ellenzék kerül hatalomra, akkor is az összes energiájukat az emészti fel hogy hogy hogyan lehetne egymást megfúrni, egymáscéljait keresztbe húzni és a pártokon belül is egymást nyírnák. Az ellenzék soha nem fog összefogni, még a mszp, dk, lmp se mert a vezetőségeik/főnökeik egyszerűen tojnak a választóikra, csak az érdekli őket hogy csak nekik továbbra is meglegyen a jó kis fizetésük a következő 4-évben is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html