A Jobbik tisztújító kongresszusa szombaton Budapesten Sneider Tamást választotta elnökké a szavazatok 54 százalékával, Toroczkai László ellenében. Toroczkai László a döntés után csalódottságának adott hangot, amiért nem tudott eljutni a tagsághoz, hogy személyesen is elmondhassa, miket tartott hibának az elmúlt két évben és hogyan tovább.

Mint mondta, a kongresszuson mindössze 12 percet kapott, hogy ismertesse programját, ezalatt 12 százalékot emelkedett a támogatottsága. Az ajánlások alapján 34 százalékon állt, végül 46-ot kapott - magyarázta, hozzátéve: 40 szavazaton múlt, hogy nem választották elnökké.

Az alelnöki posztról leköszönő politikus gratulált az elnökké választott Sneider Tamásnak és kijelentette, hogy semmilyen pozíciót nem fog vállalni a Jobbikban, Ásotthalomra kíván összpontosítani 2019 őszéig, ahol polgármester.

Méltatlannak nevezte a személye ellen folyt lejárató kampányt, azonban jelezte: nem gondolja, hogy ahhoz Sneider Tamásnak vagy Vona Gábornak köze lett volna.

Arra a kérdésre, hogy megtartja-e párttagságát, Toroczkai László azt felelte: egyelőre igen, de "aludni fog egy párat erre a kérdésre". Most az a fontos, hogy a tagság majdnem fele rá adta a voksát, elsősorban az érdekli, ők mit akarnak a jövőben - hangoztatta.

A politikus beszámolt arról, hogy három - regionális igazgatóként dolgozó - alelnökjelölt is visszalépett, értékelése szerint megvan a veszélye, hogy sokan elhagyják a pártot. Ha mégsem és bíznak a folytatásban, az őt is kötelezi. Egy esetleges új pártról szóló kérdést korainak nevezett.

Toroczkai azt is megerősítette, hogy több olyan lépést bírált, amit nem az elnökség hozott meg, hanem olyan külső tanácsadók, akik nem feltétlenül a pártot képviselték, hanem fizetésért irányítottak.

A következményekről szóló felvetést pedig úgy kommentálta: Gyöngyösi Márton elnökhelyettesi beszédben volt arra utalás, hogy a jövőben szigorúbban veszik, ha valaki a főiránnyal szembehelyezkedik. Ha ilyen retorziók indulnak el, akkor azonnal kilép a pártból - jelentette ki.

Nincs egyedül

Dúró Dóra - aki Toroczkai László elnökhelyetteseként indult a tisztújításon - azon meggyőződését hangoztatta, hogy a Jobbik erősebb lett volna az ő elnökségükkel, s számára is csalódottságot okoz, hogy nem így alakult. Toroczkai Lászlóról azt mondta, szeretné, hogy továbbra is meghatározó személye maradna a nemzeti oldali politizálásnak.

Megjegyezte, ő is szeretne néhány napot aludni arra, hogyan folytassa munkáját, azonban ő sem tudja elképzelni, hogy politikai döntéshozói pozícióba kerüljön a közeljövőben.

Dúró Dóra kérdésre közölte, nem tervezi, hogy lemond parlamenti mandátumáról, s egyelőre a visszahívásáról sem volt szó. Úgy érzi, nem tett olyat, ami ezt indokolhatná - mondta. Azt ígérte, megvédi azokat a tagokat, akik őket támogatták.

Arra a kérdésre, hogy Vona Gábor visszatérhet-e az elnöki posztra, azt felelte, nehéz megjósolni mi lesz 2 év múlva, az is bizonytalan, hogy mi lesz egy hét múlva.